Több mint hatszázezer vendégmunkásnak örülnek a lengyelek

Sok százezer külföldi, többségében ukrán vendégmunkás fizet járulékokat a lengyel társadalombiztosítási (tb) pénztárba, ami egyebek mellett azt jelzi, hogy visszaszorulóba van feketefoglalkoztatásuk.
Barabás Júlia, 2019. május 19. vasárnap, 14:12
Fotó: Pixabay

Csaknem 610 ezerre nőtt azoknak a külföldieknek a száma az idei év első negyedében, akik járulékot fizetnek a lengyel társadalombiztosítási pénztárba (ZUS) - írta a Rzeczpospolita. Ez rekordnak számít. Továbbra is az ukránok vannak többségben: minden négy vendégmunkásból három a szomszédos országból érkezett.

A ZUS adatai szerint tavaly év végén megszakadt az ukránok beáramlásának folyamata, hosszú idő óta csökkent a számuk. Akkor 20 ezerrel esett a lengyel társadalombiztosításnak fizető ukránok száma, míg idén csaknem 34 ezerrel nőtt. Úgy látszik, nem hiába ismételgetik a szakemberek, hogy meg kell előzni az Ukrajnából érkező vendégmunkások továbbvándorlását Németországba.

Az állami pénztár adatai azt is egyértelműen azt mutatják, hogy egyre több külföldi dolgozik legálisan Lengyelországban. Az ukránokon kívül sok fehérorosz (36 ezer), moldovai (kilencezer) és indiai (6,2 ezer) keresi meg a napi betevőt Lengyelországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK