Bukik a görög kormány és a népszavazás

Georgiosz Papandreu görög kormányfő elvesztette többségét a parlamentben, amely így kihátrálhat a kormány és a népszavazás mögül. A lázadást Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter indította el.
NAPI, 2011. november 3. csütörtök, 10:56
Fotó: Napi.hu

A Görögországot kormányzó szocialista párt (Pasok) három képviselője nem támogatja a miniszterelnök népszavazási kezdeményezését, és nem szándékozik a kormány mellett voksolni a pénteki bizalmi szavazáson. Ezzel elveszett a kormánytöbbség: a fordulat előtt a Pasoknak már csak 152 fős képviselő-csoportja volt a 300 fős parlamentben. A kormány rendkívüli ülést kezdett helyi idő szerint 12 órakor.

Fellázadt a pénzügyminiszter

Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter, aki tegnap Papandreuval együtt Cannes-ban részt vett az Európai vezetők mini csúcsértekezletén, Görögországba visszatérve ma reggel a nyilvánosság előtt kijelentette: ellenzi a népszavazást. Ezt követően csatlakozott hozzá helyettese, majd az egészségügyi, illetve a fejlesztési miniszter - jelentette a BBC athéni tudósítója.

Venizelosz szerint Görögország eurózóna-tagságát nem lehet kockára tenni - a tegnapi minicsúcson Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő is világossá tette, hogy ezt tekintik a népszavazás tétjének. A nemzeti egység jegyében és politikai felelősségük tudatában meg kell védenünk az országot, és haladéktalanul végre kell hajtanunk az október 26-ai eurózónacsúcson elfogadott intézkedéseket - mondta a pénzügyminiszter.

Hasad a kormánypárt

A népszavazást már az ötlet ismertetése után közvetlenül is ellenezte számos Pasok-politikus. Az újabb kemény megszorításokkal járó csomag elfogadtatása érdekében felvették a nemzeti egységkormány alakításának, illetve az előrehozott választások kiírásának lehetőségét. Utóbbit akarja az ellenzék, amely kifogásolja, hogy az uniós pakkban nincsenek a görög gazdaság növekedését serkentő elemek.

Venizelosz tanácsadói azt mondták a BBC helyi tudósítójának, hogy főnökük nyilatkozata azt mutatja: a kormánypárt a szíve közepén hasad. Egyikük leszögezte: a pénzügyminiszter nem hagyta jóvá a referendum kiírását és "nem tekinti azt fontos feladatnak". Helyi újságírók külföldi kollégáiknak már korábban jelezték, hogy Venizelosz saját bázist épít a Pasokban, amelyhez sok parlamenti képviselő tartozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.11.03 16:13

PM:(Papandreu)
He is will to cancel referendum
- Will discuss transition govt or new election
- Happy that main opposition will support new bail out
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html