Embert próbáló hőséget hoz a június - időjósok konszenzusa

Kezd kirajzolódni a kép a következő hetek időjárásáról. A meteorológusok nagyjából egyetértenek abban, hogy Európa ebből a szempontból a hónap elején kettészakad egy szeles és egy forró részre, majd később még az előbbi részen is melegszik az idő.
Komócsin Sándor, 2017. június 1. csütörtök, 16:04
Fotó: Napi.hu

Úgy tűnik, durva időjárással kezdődik a nyár Európában - írja a Bloomberg hat szakember megkérdezésével készült cikkében. Egy sáv jön létre Spanyolországtól kezdődően egészen Kelet-Európa szívéig, amelyben hőhullám alakul ki.

Eközben a brit szigeteken barátságtalan lesz az idő (már ha a hőséget barátságosnak tekintjük). A hónap végére azonban az utóbbi területen is a szokásosnál melegebb napokra számíthatnak az ott lakók.

Az említett időjárási sávot egy erős áramlás táplálja majd, ami forróságot szállít a kontinens déli részére és csapadékos szeles időt Észak-Európába - fejtegeti Tyler Roys, az amerikai AccuWeather meteorológusa. Az Atlanti-óceán északi része felett kialakuló légáramlás később elgyengül, ami utat nyit a magas nyomású légkör északra húzódása előtt.

Rosszabb lehet a vártnál

Arra számítunk, hogy Európa két részre szakad: a déli oldalon az átlagosnál magasabb, az északin átlagos vagy az alatti hőmérséklet várható - teszi hozzá Giacomo Masato, a londoni Marex Spectron Group szakértője. A szokásosnál hidegebb elsősorban Skandináviában várható.

A május végi hőhullám nem maradt hatás nélkül a gázárakra, miután Európa északi részén drasztikusan estek a fűtési célú gázvásárlások. Nagy-Britanniában május 26-án rekordmennyiségű elektromos energiát termeltek a napelemek. A szigetországban június első felében a szeles idő pörgetheti fel szélkerekek áramtermelését.

Eközben a spanyolok, illetve aki a következő hetekben utazik az ibériai országba az elmúlt 30 év legdurvább júniusára készülhetnek: az átlagos hőmérséklet három Celsius-fokkal lehet a több évtizedes átlag felett. A szakértők szerint a vártnál még nagyobb is lehet a hőség - ami a Nyugat- és Közép-Európát sújtó hőhullámra is igaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK