Jó hír jött a német gazdaságból

A vártnál kisebb mértékben, de nőtt júniusban a német szolgáltatóipari BMI - közölte pénteken a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.
MTI-Eco, 2015. július 3. péntek, 10:23
Fotó: Reuters

Júniusban a szezonálisan kiigazított végleges adatok szerint 53,8 pontra emelkedett a májusi 53,0 pontról a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index Németországban.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokból együttesen képzett kompozit BMI pedig 53,7 pontra emelkedett a májusi 52,6 pontról. Elemezők a szolgáltatóipari BMI-re 54,2 pontot, a kompozit BMI-re 54,0 pontot jeleztek.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A júniusi beszerzésimenedzser-index a szolgáltatóipari aktivitás újbóli élénkülésére utal, miután a májusi érték öt hónapja a legalacsonyabb teljesítményt hozta. Különösen bíztató a létszámnövelési tervek alakulása, mivel a beérkező megrendelések a növekedésébe vetett hitet tükrözik annak ellenére is, hogy júniusban az új megrendelések az idei legkisebb mértékben növekedtek - kommentálta a tanulmány megállapításait szerzője, Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza.

A kompozit BMI mutató alakulása a széles gazdasági alapokra támaszkodó növekedés megindulására utal. Az adatok alapján egy újabb mérsékelt GDP-növekedéssel jellemezhető negyedévre lehet számítani Németországban - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK