Globális felmelegedés: hamarosan minden eldől

A levegőből ledobott szondákkal öt éven át mérik a grönlandi jég olvadását az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) tudósai.
Domokos László, 2019. augusztus 17. szombat, 07:40
Fotó: Pixabay

Az Oceans Melting Greenland (óceánok olvasztják Grönlandot) projekt vezetője, Josh Willis azt reméli, pontosan meg tudják állapítani, miként semmisíti meg a globális felmelegedés a grönlandi jégtakarót - számolt be az MTI híre alapján az Infostart.hu.

Meg akarják tudni, mi az erősebb az olvadást kiváltó tényezők közül: a levegő vagy a tengervíz emelkedő hőmérséklete. A válasz kulcsfontosságú lehet a Föld jövője szempontjából. Willis elmélete szerint a víz olvasztja gyorsabban a grönlandi jeget. Ha igaznak bizonyul, "nagyon valószínű, hogy Grönland gyorsabban elolvad, mint gondoltuk".

Ez azt jelenti, hogy gyorsabban emelkedik a tengervíz szintje és még nagyobb parti területek kerülnek víz alá. Grönlandon annyi a jég, hogy ha mind elolvadna, a világ tengereinek szintje hat méterrel lenne magasabb.

Az idei augusztus egyetlen napján dán kutatók mérései szerint 12,5 milliárd tonna olvadt el belőle. A klímaváltozás kétféleképpen falja fel a grönlandi gleccsereket: egyfelől a meleg levegővel, amely idén nyáron rendkívüli értékeket ért el. A másik tényező a meleg, sós tengervíz, amelynek egy része a Golf-áramlattal érkezik, és alulról nyaldossa le a gleccserek parti széleit.

A mérések miatt öt éven át repülnek keresztül-kasul Grönland fölött egy 77 éve gyártott, majd tudományos célokra átalakított második világháborús repülőgéppel. A kutatók hosszú, hengeres szondákat engednek le egy speciális csőben a tengerbe. Számítógépen figyelik, elérte-e a szonda a kívánt mélységet és elkezdte-e mérni a hőmérsékletet és a sókoncentrációt.

Ha a tengervíz valóban sokkal nagyobb szerepet játszik a jégolvadásban, mint eddig vélték a tudósok, az azt jelentheti, hogy a tengerszint a várnál gyorsabban és magasabbra emelkedik majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.08.18 07:45

Megint a zöld fasiszta maffia vernyákolása. Amikor a XIII.sz.-ban a vikingek felfedezték Grönlandot, sokkal melegebb volt, és teljesen zöld volt, nem volt rajta jég. Innen a neve: Green Land azaz zöld föld. Állatok legeltek rajta. Abban az időben még Skóciában is szőlőt termesztettek. Amíg most északon felmelegedés tapasztalható, addig délen lehűlés: az Antarktiszon tavaly rekord hideget mértek, közel -100 °C-t, és gyarapszik a jég. Klímaváltozás mindig is volt, van és lesz is, ami nem az emberiségtől függ, hanem a naptevékenység intenzitásától és annak a légkörre gyakorolt hatásától..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html