Nagyon dühös lett ránk az uniós biztos - nem hagyja annyiban

Mélységesen aggasztja az Európai Bizottságot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet (CEU) - közölte szerdán Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztos.
Szász Péter, 2017. április 5. szerda, 17:46
Fotó: Napi.hu

"Mélységesen aggaszt a magyar felsőoktatási törvény előző napi módosítása, amely közvetlenül szemben állhat a tudományos kutatás szabadságával és a nyitottság közös értékeivel" - emelte ki közleményében a portugál biztos.

Magyarországnak az Európai Unió tagjaként fenn kell tartania a közös értékeket, márpedig félő, hogy a változtatás "kellemetlen precedenst" teremt az egyetemi autonómia szempontjából Magyarországon.

Carlos Moedas arról számolt be, hogy az utóbbi napokban számos levelet kapott az üggyel kapcsolatban: diákok, professzorok osztották meg vele az aggodalmaikat. Az uniós biztos méltatta a budapesti CEU tudományos teljesítményét és magyarországi beágyazottságát, rámutatva, hogy az intézménynek rendkívül fontos szerepe van a magyar akadémiai életben. Úgy fogalmazott, hogy a Közép-európai Egyetem "kitűnő hírnevét" az is jelzi, hogy számos Nobel-díjas és egyéb tudományos kiválóság állt ki mellette Magyarországon és a világban egyaránt.

"Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy tartózkodjanak a tudományos és az akadémiai szabadság korlátozásától, továbbá ne rombolják a magyar egyetemek hírnevét és kapcsolatait az uniós partnerekkel" - írta.

Az Európai Bizottság alaposan meg fogja vizsgálni a szóban forgó törvénymódosítást, hogy az összhangban áll-e az uniós joggal.

A brüsszeli testület illetékes szóvivője arról számolt be szerdán, hogy a biztosok kollégiuma jövő héten napirendre veszi a CEU-t is érintő magyar jogszabályt - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.04.05 19:29

@krix2:

krixike, az nincs neki, de Brüsszelnek vannak jogosítványai - és azzal ( harcolj!!!!!!) élni is kívánnak.

Ennek a sötét, gonosz rendszernek, amelynek olyan kiváló támogatói vannak, mint tensötétséged, semmi nem árt jobban, mint a pénztelenség.

Az EU zsírján gazdagodtak, most az EU kevesebbet ad, ha azt gondolja.

Majd lehet harcolni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.04.05 19:04

"Nagyon dühös lett ránk az uniós biztos - nem hagyja annyiban"

Hogy ott milyen emberek vannak! Még jó, hogy nincs közvetlen hatalomgyakorlási joga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.04.05 17:54

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html