Újra nőtt a spanyol munkanélküliség

Az év első hónapjában 1,9 százalékkal, mintegy 64 ezerrel nőtt a munkanélküliség Spanyolországban - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium pénteken.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 2. péntek, 13:09
Fotó: Reuters

A munkaügyi központok nyilvántartásai alapján készült jelentés szerint a munkanélküliek száma januárban meghaladta a 3,47 milliót, ami az elmúlt nyolc évben a legalacsonyabb januári adat.

A szaktárca a januári növekedést a karácsonyi ünnepi időszakra kötött, szezonális munkaszerződések lejártával magyarázta, ezt igazolja az is, hogy a munkanélküliség a szolgáltató szektort érintette legnagyobb mértékben, több mint 72 ezerrel lett több munkanélküli az ágazatban.

Éves összehasonlításban több mint 283 ezerrel, 7,54 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma januárban - számol be az MTI.

Az Európai Unió országai közül Görögország után továbbra is Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliség. (Uniós átlag felett a spanyol növekedés.)

A spanyol statisztikai hivatal (INE) múlt héten közzétett adatai szerint a munkanélküliségi ráta 16,5 százalék volt 2017-ben.

A spanyol kormány célja, hogy 2020-ra elérje a 11,1 százalékos munkanélküliségi arányt, amelyhez 20 milliót meghaladó foglalkoztatottságot tűzött ki célul. A jelentés szerint a foglalkoztattak száma tavaly év végén meghaladta a 18,99 milliót.

HOZZÁSZÓLÁSOK