Történelmi döntésnek minősíti a görög sajtó, hogy a fellebbviteli bíróság helyben hagyta Akisz Tszokacopulosz volt hadügyminiszter 20 éves börtönbüntetését, miután bűnösnek találta eurómilliós nagyságrendű csúszópénzek elfogadásában. Ezzel öt hónapon át tartó tárgyalássorozat után a legsúlyosabb büntetést szabták ki a 74 éves volt politikusra. Várakozások szerint ebből legalább nyolc évet le is fog ülni.

Tszokacopulosz felesége Viki Sztamati és lánya, Areti Tszokacopulu 12-12 évet, a hadügyminisztérium korábbi beszerzési főnöke, Jannisz Szbokosz 16 évet, Gjorgosz Sakpacidisz üzletember 13 évet, Aszteriosz Economidisz, a korrupcióval szerzett pénz tisztára mosásában részt vevő egyik offshore cég vezetője 13 éves kapott bűnrészességért. Még a fővádlott volt feleségére is kiszabtak egy hatéves börtönbüntetést. Egyedül Nikosz Zigrasz, az exminiszter unokatestvére kapott kegyemet, mivel együttműködött a hatóságokkal.

Példát statuáltak

Az ügy azért tarthat számot történelmi jelentőségre, mert Tszokacopulosz a görög politikai elit felhőrégióiba tartozik. Egyik alapítója az országot a hetvenes években megdöntött diktatúra utáni évtizedekben sokszor vezető Paszok szocialista pártnak. A vád szerint 1996 és 2001 közötti miniszteri tevékenysége alatt 55 millió euró vesztegetési pénzt tett zsebre a görög hadsereg szállítóitól. Ezek egyike egy rakétavédelmi rendszert eladó orosz, másika egy tengeralattjárókat értékesítő német cég volt.

A korábbi hadügyminisztérium ügyvédei azzal érveltek a bíróság előtt, hogy az ügyek túl vannak az elévülési időn. Ez azért nem jött be, mert a pénzmosásra nem vonatkoznak az általuk emlegetett szabályok. Tszokacopulosz a masszív bizonyítékok ellenére vehemensen tagadta a vádakat, amelyeket a politikai elit összeesküvésének minősített. Azt kérte, hogy idézzék be a katonai szerződéseket ellenjegyző állami bizottság tagjait, amire az volt a bíróság válasza, hogy nem a megállapodások indokoltságát, hanem a velük kapcsolatos kéz alatti pénzmozgásokat vizsgálják.