Idén kifulladhat a kelta tigris

Az idén gyakorlatilag leállhat a gazdasági növekedés Írországban a központi bank hétfőn ismertetett elemzése szerint: a GDP mindössze 0,2 százalékkal bővülhet, míg korábban a bank 0,8 százalék, a kormány 1 százalék körüli növekedést jelzett.
MTI-Eco, 2010. október 4. hétfő, 18:10
Fotó:

A vártnál gyengébb növekedés még nehezebbé teszi a kormány számára a nekilódult államháztartási hiány csökkentése végett tervezett megszorító intézkedések keresztülvitelét. Brian Cowen miniszterelnök várhatóan a jövő hónapban ismerteti a következő négy évre szóló kormányprogramot, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy leszorítsa az Európai Unióban jelenleg legnagyobbnak számító államháztartási hiányt, de azért valamennyire lendületbe is hozza a válság miatt "leült" ír gazdaságot.

Az államháztartás hiánya az idén 30 százalék körül várható a GDP-hez viszonyítva amiatt, hogy az állam 50 milliárd euróval kisegíti a válság miatt megroggyant bankokat, amelyek még a "kelta tigrisként" aposztrofált növekedés időszakában nyakló nélkül osztogatták a hiteleket. A deficitet 2014-ben az előírt 3 százalék körüli szintre ígéri leszorítani a miniszterelnök, de ehhez többmilliárd eurós megszorító programra van szükség.

Elemzők rámutattak, az ír kormánynak azért is lépnie kell, mert Európa - sőt világszerte - növekszik az euróövezeti pénzügyeket övező piaci aggodalom, tekintettel Görögország, Spanyolország, Portugália és most már Írország költségvetési problémáira.

HOZZÁSZÓLÁSOK