A WHO szerint súlyos egészségügyi kockázatot jelent a túlzott cukorfogyasztás. A legújabb ajánlás szerint a felnőtteknek meg kell felezniük napi cukor adagjukat és maximum 6 evőkanálnyit fogyaszthatnak belőle. A gyerekeknek ennél még kevesebbet ajánlatos fogyasztani.

Mit tehet a tudatos fogyasztó, aki amúgy kerüli a zsíros és nyilvánvalóan cukros ételeket? A Telegraph című brit lap szerint még jobban oda kell figyelnie, mert kellemetlen meglepetések érhetik.

Az újság 26, Nagy-Britanniában népszerű, de máshol is kapható terméket sorol fel, amelyekben a cukortartalom eléri, vagy meghaladja a napi ajánlott adagot. Az talán nem meglepetés, hogy az egyik nagy globális kávézólánc karamellás frappucsínója 11 teáskanál cukrot tartalmaz.

A két nagy kólagyártó egy-egy doboz itala pedig 9 teáskanálnyit. Az viszont már meglepő lehet némelyeknek, hogy az egyik legnépszerűbb narancslégyártó két decis kiszerelésű friss levének cukortartalma megközelíti a határértéket. Hasonló a helyzet a szűrt almalével is.

Az egyik kedvelt joghurtgyártó kisdobozos terméke, amelynek sarkában vagy csokoládé vagy más édesség található, a határnak számító 6 kanál cukrot tartalmazza.

Sokkoló, hogy milyen sok cukrot tartalmaz némely termék, mondta a Telegraphnak Dr. Aseem Malhotra, a listát összeállító, Akció a cukor ellen nevű brit kampányszervezet igazgatója - ezek a termékek "az egészséget károsító mini időzített bombák" - tette hozzá. "Ideje lenne, hogy az élelmiszereket is a cigarettákéhoz hasonló figyelmeztető címkékkel lássák el" - mondta még.

A termékek egy része természetesen előforduló cukrot is tartalmaz, a WHO ajánlása azonban csak arra a cukormennyiségre vonatkozik, amelyet a gyártó ad hozzá az élelmiszerhez.