Jó hír jött Németországból

A vártnak megfelelően szerény mértékben javult novemberben az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 25. hétfő, 13:26
Fotó: Shutterstock

Az ifo novemberi üzleti hangulatindexe a várakozásoknak megfelelően 95 pontra emelkedett az októberi 94,7 pontról. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális üzleti helyzetre vonatkozó megítélése is szerény mértékben ugyan, de javult: a véleményüket számszerűsítő mutató értéke a vártnak megfelelően 97,9 pontra emelkedett az előző havi 97,8 pontról.

A kilátások megítélése azonban az elemzők által vártnál lényegesen kevésbé javult: a mutató a várt 92,5 pont helyett 92,1 pontra emelkedett novemberben az októberi 91,6 pontról.

"Ellenállóképesnek mutatkozik a német konjunktúra" - foglalta össze a felmérés megállapításait a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) elnöke, Clemens Fuest. A felmérés adatai alapján a negyedik negyedévben 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani Németországban - tette hozzá.

Az ifo intézet havi rendszerességgel állítja össze gazdasági hangulatindexét mintegy kilencezer feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi gazdasági szereplő megkérdezésével az aktuális üzleti helyzetre és hat hónapra előre becsült lehetőségekre vonatkozóan alkotott véleményükről.

HOZZÁSZÓLÁSOK