Így csábítaná haza külföldről a csehek a kormányuk

Széles körű anyagi támogatást nyújt a cseh állam mindazoknak a cseh származású személyeknek, akik bárhol a világban úgy döntenek, hogy hazatelepülnek, illetve visszatelepülnek őseik hazájába.
MTI, 2014. december 8. hétfő, 18:32
Fotó: Reuters

A belügyi és a külügyi tárca által készített dokumentumot hétfőn hagyta jóvá a cseh kormány. A minisztériumok annak kapcsán dolgozták ki az intézkedéscsomagot, hogy az Ukrajnában élő volinyi csehek egy csoportja - mintegy négyszáz személy - az ottani háborús helyzetre hivatkozva, azzal a kéréssel fordult a cseh kormányhoz, hogy támogassa visszatelepülésüket őseik hazájába. Mintegy százan közülük már kapcsolatba is léptek a cseh hivatalokkal.

"A program a világ bármelyik országában élő összes csehet vagy cseh származású személyt érinti. Ezt azt jelenti, hogy az intézkedés nemcsak a volinyi cseheket érinti" - mondta Milan Chovanec belügyminiszter hétfőn a kormány ülése utáni sajtóértekezleten.

A dokumentum múlt héten nyilvánosságra hozott részletei szerint a cseh állam "indokolt esetekben és szigorúan egyéni elbírálás alapján" a hazatelepülő cseh származású személyeknek egyebek között legfeljebb egy évig ingyenes szállást biztosítana, a 18 éven felüli személyek 50 ezer, a 18 éven aluliak pedig 20 ezer koronás (mintegy 550 ezer, illetve 220 ezer forint) egyszeri anyagi támogatást kapnának. Az állam továbbá segítséget nyújtana a hazatelepüléshez, a tartós lakhely, illetve munkahely megszerzéséhez is. A tervezet néhány más támogatással - például az érintettek egészségbiztosításának a fedezésével - is számol. A költségeket a belügyminisztérium biztosítaná.

A támogatás odaítéléséről a belügyminiszter fog dönteni, tekintettel a kérelmező társadalmi és szociális helyzetére. Automatikus jogosultság a támogatásra nem lesz.

Milos Zeman cseh köztársasági elnök, aki korábban személyesen is foglalkozott a volinyi csehek kérésével és támogatta azt, közölte, hogy egyetért a tervezettel és szorgalmazza elfogadását.

"Nagyon jó, hogy a kormány rendszerszintű, és nemcsak egyetlen közösséget tekintetbe vevő tervezetet dolgozott ki" - méltatta a dokumentumot Hynek Kmonícek, a cseh államfői iroda külpolitikai igazgatója. Hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy a téma politikai csatározások terepévé váljon.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.08 18:33

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html