Így csökkentene hiányt Amerika

Adóreformmal és a kiadások visszafogásával egy évtized alatt 4000 milliárd dollárral lehetne csökkenteni az amerikai kormányzati deficitet - közölte szerdán annak a Barack Obama elnök által kinevezett bizottságnak a két társelnöke, amelynek feladata, hogy felvázolja, miként lehetne lefaragni a csillagászati nagyságú amerikai államadósságot.
MTI-Eco, 2010. november 11. csütörtök, 08:08
Fotó:

Az Erskine Bowles és Alan Simpson vezette testületnek hivatalosan december 1-jén kell majd átadnia végleges előterjesztését, amely ha nem is megy át a megosztott törvényhozáson a következő hónapokban erős befolyással lesz a költségvetési vitákra. A szenátusban demokrata, a képviselőházban pedig republikánus párti többség lesz januártól az új összetételű kongresszusban. A testület 2012-től javasolja bevezetni a reformokat.

Az áprilisban életre hívott, 18 tagú bizottság előterjesztésének a társelnökök által ismertetett vázlata értelmében a kormányzatnak ki kell tűznie a bevételek és a kiadások sarokszámait. A bizottság javasolja, hogy az adók maximális mértéke ne haladja meg a GDP 21 százalékát. A testület a költségvetési kiadások felső határát előbb a GDP 22, majd 21 százalékában határozná meg.

A készülő előterjesztés értelmében első lépcsőben, 2015-ig 200 milliárd dollárral kellene csökkenteni a védelmi és egyéb kiadásokat. A tanácsadó testület csökkentené a jövedelmiadó-kulcsokat, és az adókedvezmények, valamint a különösen magas jövedelmekre kivetett, úgynevezett alternatív minimumadó eltörlésével egyszerűsítené az adótörvényt.

Annak érdekében, hogy a társadalombiztosítási rendszer a következő 75 évben ne vérezzen ki teljesen, a bizottság az javasolja, hogy a szociális juttatások kevésbé nagyvonalúan igazodjanak a megélhetési költségek növekedéséhez. A nyugdíjkorhatárt 2050-ig emeljék fel a jelenlegi 67-ről 68 évre, 2075-ig pedig 69-re. Most kedvezményesen már 62 évesen is nyugdíjba lehet menni az Egyesült Államokban.

"Amerika nem lehet nagy, ha el vagyunk adósodva" - hangsúlyozta Bowles, Clinon elnök volt kabinetfőnöke és Simpson volt wyomingi republikánus szenátor.

A Fehér Ház szerdán jelezte, hogy Obama elnök csak a végleges javaslatcsomagot fogja véleményezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK