Így fogadta Berlin az energiaunió ötletét

Tartózkodóan fogadta a német kormány Donald Tusk lengyel miniszterelnök javaslatát, miszerint az európai energiaunió kialakításával kell megtörni az orosz gázmonopóliumot, az első reakciók szerint Berlin kételkedik abban, hogy az elképzelés összeegyeztethető a piacgazdaság elveivel.
MTI-Eco, 2014. április 23. szerda, 17:12
Fotó: Napi.hu

Steffen Seibert német kormányfő szerdai tájékoztatóján azt mondta, hogy a német vezetés megvizsgálja a javaslatot, amelyről Angela Merkel kancellár és a lengyel miniszterelnök pénteki berlini találkozóján is tárgyalnak majd. Az ellátásbiztonság Németország számára is fontos kérdés, ugyanakkor "az is világos, hogy a megoldást a piacgazdasági keretek között kell megtalálni" - tette hozzá a kormányszóvivő.

Határozottabban fogalmazott a gazdasági minisztérium egy szóvivője, aki a Handelsblatt című üzleti lapnak azt mondta: "piacgazdasági rendszerünk alapja a verseny a gazdasági szereplők között", a földgáz közös beszerzésére szervezett uniós együttműködés lengyel elképzelése viszont "egy másik modellt" követ.

Donald Tusk szerint a túlzott függés az orosz gáztól gyengíti Európát, amire az a megoldás, ha a monopolhelyzetben lévő Oroszországgal egy egységes uniós testület tárgyal és dönt a földgázvásárlásról, és létrejön az energiaunió.

A lengyel kormányfő a Financial Times című brit üzleti lap európai kiadásának keddi számában közölt írásában kifejtette, hogy az energiauniót hat elvre kell felépíteni. Ki kell dolgozni egy mechanizmust, aminek alapján az EU egységesen tárgyalhat az energiaszerződésekről Moszkvával, erősíteni kell a tagállamok közötti szolidaritást arra az esetre, ha leállnak az orosz gázszállítások, és az EU-nak támogatnia kell a tagállami energetikai infrastruktúrák összekapcsolását és gáztározók építését. Negyedik alapelvként szerinte maximálisan ki kell használni Európa fosszilis energiaforrásait, a szenet és a palagázt is. Ötödik elvként pedig az EU-nak kapcsolatba kell lépnie Európán kívüli partnereivel, akiktől energiát vásárolhat, és mindemellett meg kell erősíteni az EU és 8 keleti szomszédja között 2005-ben elkezdett energetikai együttműködést.

HOZZÁSZÓLÁSOK