Anglia népessége 565 ezer fővel nőtt 2011 óta - állapították meg az Oxfordi Egyetem munkatársai legutóbbi vizsgálatukban. A magyarázat nyilvánvaló: a bevándorlás dobja meg a 53 milliós ország lakosságának létszámát. A felmérésből az is kiderült, hogy nem csupán Londonban, a magyarok legkedveltebb célpontjában, hanem az ország minden részén megjelentek a vendégmunkások.

A bevándorlók kétharmada az Európai Unióból érkezett. Az oxfordi kutatók részben a 2011-es népszámlálási adatokra, részben a munkaerő-piaci felmérésekre alapozzák becslésüket. Ez mutatta meg azt is, hogy a gazdaság beindulásával párhuzamosan jutnak el a vendégmunkások a fővárostól és az ország sűrűn lakott délkeleti csücskétől a távolabbi, nyugati és északi tájakra.

London 8,3 millió lakosából immáron közel 3,2 millió született külföldön. Ez 200 ezerrel több a 2011-es adatnál. Az Anglián kívül születtek száma emellett Délkelet-Angliában magas, eléri az 1,1 millió főt. Sem a hivatalos, sem az egyetemi felmérés számaiból nem derül ki, hogy milyen a származási megoszlása az Anglia különböző részén élő bevándorlóknak. (Becslések szerint 200-250 ezer magyar vendégmunkáskodhat Angliában, akik jelentős része 2011 után utazhatott oda - a szerk.) Annyi azonban kiderült az egyetemi felmérésből, hogy EU-hoz 2004 óta csatlakozott kelet-közép-európai vendégmunkások nagy súllyal képviseletik magukat a kelet-angliai mezőgazdasági térségekben.

Jönnek-mennek

Az emberek több ok miatt érkeznek Nagy-Britanniába - mondta el a a felmérést ismertető BBC-nek Witold Sobkow lengyel nagykövet. Természetesen a legtöbben a kedvező anyagi lehetőségek miatt választják a szigetországot, ám sokan vannak azok is, akik félreteszik a keresetüket és idővel hazautaznak Lengyelországba. A varsói kormány nyitott kapuk politikája éppen a szabad ide-oda mozgást igyekszik lehetővé tenni.

Az oxfordi felmérés nem sokkal azt követően látott napvilágot, hogy megjelent a legfrissebb hivatalos becslés a nettó - azaz a be- és kiutazások egyenlegét mutató - bevándorlásról. Ez 300 ezres pluszt mutat, ami éppen háromszor annyi, amennyit David Cameron konzervatív brit miniszterelnök elfogadhatónak tartana.