A német vállalatok a pénzügyi válság idején inkább rövidítettek munkavállalóik munkaidején, semmint elbocsátották őket. Szakértők szerint a "kurzarbeit" néven ismert foglalkoztatási mód hozzájárult ahhoz, hogy Németország kevesebb társadalmi feszültséggel vészelje át a gazdasági nehézségeket.

A hetilap úgy értesült: a munkaügyi hivatal összesen 600 millió euró értékben különített el forrásokat a kurzarbeit jövő évi támogatására költségvetésében, ami majdnem háromszorosa az ez évre becsült 214 millió eurós összegnek.

A WirtschaftsWoche idézett egy parlamenti bizottsági jelentést is, amely szerint a rövidített munkaidejű foglalkoztatás arányának növekedése várható 2013-ban.

A munkaügyi hivatal számításai szerint jövőre átlagosan 189 ezer munkavállalót érinthet a kurzarbeit. Ez még mindig jóval kevesebb a 2009 februárjában, a válság csúcsán tapasztalt 720 ezres létszámnál.

A lap értesülései megerősítik azt, hogy a német vállalatok is megérzik a világgazdasági és európai növekedési ütem visszaesését. Az Európai Bizottság őszi előrejelzése szerint a német GDP idén és jövőre is csak 0,8 százalékkal nő. 2010-ben 4,2 százalékkal, 2011-ben 3,0 százalékkal bővült a német gazdaság kibocsátása. A válság mélypontján, 2009-ben 5,1 százalékkal esett vissza a német GDP.