Így lehet kellemetlen meglepetést szerezni a nyugdíjasoknak

A lengyel kormány elfeledkezett több mint százezer nyugdíjas járandóságának megemeléséről. Az ígéret szerint az minimálnyugdíjat 75 ezer forintnak megfelelő szintre emelik, ám nem mindenkinek hozta meg a postás a pénzt.
Barabás Júlia, 2017. május 18. csütörtök, 15:30
Fotó: Napi.hu

Márciustól minden nyugdíjasnak minimum bruttó 1000 zlotyt (75 ezer forint) kellett volna kapnia Lengyelországban, ám a kormány elfeledkezett több mint 100 ezer emberről - írta a Gazeta Wyborcza.

A nyugdíjemelés körülbelül 800 ezer személyt érintett, de a törvény megfeledkezett 105 ezer rokkant nyugdíjasról, akik elérték a nyugdíjkorhatárt és automatikusan átkerültek a nyugdíjrendszerbe.

A jogszabály szerint ezeknek a személyeknek a nyugdíja nem lehet kevesebb, mint az addig kapott rokkantsági nyugdíj, de arról nem szól, hogy a pénzüket a minimális öregségi nyugdíj szintjére kell emelni, amennyiben az alacsonyabb annál. Csak azoknak garantálja a bruttó 1000 zlotyt, akiknek megfelelő hosszú (nőknél 20, férfiaknál 25 év) munkaviszony bizonyított. A kormány a hiba kijavítását ígéri, amihez évi 100 millió zlotyt kell találnia a költségvetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK