Így rendülhet meg egy stabil rendszer

Új szakaszába lépett Erdogan török miniszterelnök és ellenzéke politikai harca: az eddigi akciókat lerázta magáról a hatalom, ám most saját korábbi támogatóival került szembe, aminek eredményeként mindkét fél hitelességét elvesztve hullhat porba.
Napi.hu, 2013. december 28. szombat, 13:45
Fotó: Napi.hu

Azért küzdöttünk 2003 óta, hogy Törökországot a világ tíz legerősebb országa közé emeljük, ám egyesek le akarják fékezni a gazdaság gyors növekedését, közülük sokan külföldről mozgatják a szálakat - idézte Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök múlt heti beszédét James Reynolds a BBC isztambuli tudósítója a török helyzetet összefoglaló cikkében. A kormányfő szavai jól mutatják, hogy 2013 számára a külföldi összeesküvések éve volt.

A bajok május-júniusban kezdődtek, amikor heves utcai tüntetéssorozattá bővült az Isztambul egyik terének átalakítása ellen indult tiltakozás, majd a napokban érték el újabb mélypontjukat, amikor az ügyészség több tucat a hatalomhoz közel álló üzletembert tartóztatott le korrupció vádjával. Erdogannak eszébe sem jut, hogy honfitársainak egy része egyszerűen nem szereti azt, ahogyan kormányoz.

Gőg

Ellenfelei azt állítják, hogy elszakadt a valóságtól, nem hallja meg az utca emberének szavát, és általában gőgősség szindrómában szenved, ami meglehetősen jellemző betegség az olyan politikusok körében, akik több mint egy évtizedet töltenek el a hatalomban.

A tiltakozás első hullámában a Gezi park átalakítása ellen lázadt fel az emberek egy része. A kormány Isztambul nagyszabású átalakításainak részeként egy újjáépített katonai barakkban kialakított bevásárlóközpontot tervezett a térre, figyelmen kívül hagyva, hogy a hely az utolsó zöld területek egyike a városban, továbbá hogy a török polgári átalakulás egyik szimbolikus tere, a Taksim tér mellett állítana emléket az oszmán birodalomnak.

A környezetvédelmi megmozdulásként indult tiltakozás gyorsan kormányellenes tüntetéssorozattá dagadt, amelyet a kormányfő a csőcselék randalírozásának minősített. A rendőrség utasítást kapott a park megtisztítására, aminek eleget is tett. A Gezi park újra a régi, de jövője kétséges, mivel a bíróság vizsgálja a kormány fejlesztési terveit.

Vesztett csata

A nyáron minden este kilenc órakor az Erdogannal szemben álló lakosok fazekaik és palacsintasütőik ütögetésével adtak hangot a rendszerrel szembeni elégedetlenségüknek. A miniszterelnök lemondását követelték, aki ügyet sem vetett rájuk. Ma már csendesek az éjszakák a török városokban.

A tüntetők nem voltak képesek arra, hogy folyamatosan működő, szervezett politikai mozgalommá formálják tiltakozásaikat. Nem tudtak létrehozni egy, a kormánypárttal versenyképes politikai erőt, amely eséllyel indulhatna a hatalmon lévőkkel szemben a következő helyi és országos választásokon.

Fordulat

Az elmúlt napokban azonban olyan ügy robbant be a török közéletbe, amely az eredeti demonstrációk egyik fő okára, a kiterjedt korrupcióra is rámutat. És most az eddiginél sokkal keményebb kihívással néz szembe a hatalom.

Az ügyészség a múlt héten korrupciós váddal letartóztatott ötven üzletembert, köztük a kormány három miniszterének fiait. Mindegyikük a kormányfő közeli szövetségese. Egyeseket azzal vádolnak, hogy az isztambuli beruházásokhoz kapcsolódva fogadtak el vagy adtak baksist. Így ért össze a Gezi park körüli tüntetés ügye és a korrupciós botrány.

Külföldi támadás

Erdogan kijelentette, hogy a letartóztatásokat külföldről szervezik. Ez nem újdonság: tavasszal is külföldi érdekcsoportokat láttak a tüntetések mögött, a nemzetközi médiának, sőt bizonyos célzások szerint a török légitársaság sikeréért bosszút álló német Lufthansának állhattak érdekében a tiltakozások. A kormányfő most egy törökországi leágazással is rendelkező külföldi szervezetre célozgat - szerinte mindenki tudja, miről beszél.

Valóban, nincs szükség a közelebbi meghatározásra. A Gülen-mozgalomról van szó, amely a 72 éves Fethullah Gülen iszlám tanítóról kapta a nevét. Gülen Pennsylvaniában lévő központjából irányítja kulturális-szociális világmozgalmát, amely Törökországban kiterjedt hálózattal van jelen. A tanító és követői mérsékelt iszlamista nézeteket vallanak.

Szövetség és harag

Nincs ugyan valamiféle speciális mércéje a gulenizmusnak, de Törökországban mindenki tudja, hogy a mozgalom tagjai ott vannak mindenütt, a médiában, az üzleti világban, a rendőrség és a hadsereg szervezetében, a kormányban, a parlamentben, a bíróságokon - mondja Bulent Kenes, egy a gulenista mozgalommal szimpatizáló lap szerkesztője.

Gülen hívei - akiket Törökországban gülenistáknak neveznek - alapvetően Erdogan szövetségesei voltak az elmúlt években. Egyetértenek azzal, hogy a szekuláris török államban nagyobb szerepet kell kapnia az iszlám vallásnak. Támogatásuk hozzájárult a kormányfő három parlamenti választási győzelméhez. Emellett a jogszolgáltatásban és a rendőrségben jelen lévő gulenista hálózat segített eltávolítani a hadsereget a politika közeléből.

Az idei politikai felfordulások azonban megmutatták a kormányfő és a mozgalom rejtett ellentéteit. A gülemistáknak nem tetszett a Gezi téri tüntetések erőszakos leverése és felbőszítette őket, hogy novemberben napvilágra került magániskolák bezárásának terve, ami a hozzájuk tartozó intézményeket is érintene.

Egók harca?

Az utóbbi alapján sokan úgy vélik, hogy a letartóztatási hullámmal a gulenisták most Erdoganra vadásznak, ahogy a miniszterelnök szövetségeseiként korábban a katonákkal tették. A mozgalom tagadja a vádat. Ez pusztán az egók harca - állította egy asszony nemrégiben egy demonstráción a BBC tudósítójának. Erdogan a nyilvánosság előtt, Gülan háttérben maradva mozgatja a szálakat.

A kormányfő mindenesetre válaszul szövetségesei megszégyenítésére kirúgott néhány rendőri vezetőt, majd egy az ügyben érintett ügyész is távozott hivatalából. Összességében a gűlenisták és a miniszterelnök harca megrázza az országot. Egyik fél sem nyerhet, mindkét oldal elveszítheti a hitelességét, és meggyengülhet - véli Ahmet Sik, akit leültettek a bíróságokon belül működő gülenista hálózatról írt könyvéért.

A jövő év a felek erőpróbája lehet: márciusban helyhatósági szavazások, nyáron elnökválasztás lesz Törökországban. Erdogan az elmúlt hónapokba célzásokat tett arra, hogy indulna az utóbbin, és persze magával vinné a kormányfő hatalmi jogköreinek egy részét is. Most azonban - szemben a tavaszi-nyári mozgalmakkal - saját tíz év alatt kiépített társadalmi-politikai rendszerének egyik szervezett politikai erejével került szembe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Superyankee, 2014.01.01 16:42

@bandesz: Hol vitatja, cafolja valaki is elert eredmenyeiket? Nagy ongolt rugtal mikor osszehasonlitottad oket Orbanisztannal. Az egesz kornyeken csak ti vagytok azok akik keptelenek haladni. Csak nagyszajusagban, mindenkivel valo kotekedesben vagytok elsok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2013.12.31 22:58

birom h mennyi torok szakerto van itt es lass csodat meg parhuzamot is allitanak vagyaiktol vezerelve..
jo akkor kezdjuk 10 ev alatt evi 10% koruli novekedes tehat Torokorszag megduplazta a gazdasagat es ne mondja senki h az emberek ettol meg nem elnek jobban mert ez nem igaz oriasit fejlodot es fejlodik az orszag minden szempontbol. van ellenerv is mely ismerosen zoldesen liberalis espedig a zoldfeluletekkel szembeni eroszak na meg a stilus. nos igen ezek legalabb olyan, nem meg sokkal fontosabbak mint az elso dolog hiszen az csak vami kezzelfoghato materialis dolog ugye emberek.
nem kell szeretni vkit meg lehet vki mast valasztani de attol meg nem kene semmibe venni amit az illeto elert ugyanis szerettunk mi volna vmi hasonlot az elmult 10 ev alatt de nagyon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 14:21

@Bhole: Mi van Mohamed Bhole szegyelsz ujra vakantani 3 cikk alatt, ahol kimutattam, hogy hazudtal mint mindig? Tobben keresik, hogy hol van a hazug Bhole. Csak hazudni es mocskolpdni tudsz? Hol vannak az ujabb hazugsagaid? Mindenki arra var.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.12.29 05:10

@Superyankee: Miért érdekel ez téged? Kapod a munkanélküli segélyt, ha meghosszabítják. Melette feketén cipőpucolást is bevállalsz. Vannak tengerpati ingatlanjaid (homokvárak). Jenkinek lenni hű de jó. (Ha valaki agynélkül született.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Superyankee, 2013.12.29 04:53

@Blama: Par ev mulva hasonloan Orbanisztan? Aligha mivel Orbanisztanban igen nagy a turokepesseg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html