Az Európai Bizottság (EB) nem tud és nem is akar beleszólni abba, hogy az uniós tagállamok kiknek adnak állampolgárságok és kiknek nem - jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva Michele Cercone, az EB szóvivője. Ez nemzeti hatáskörbe tartozik - szögezte le, hozzátéve, hogy ha valaki megszerzi valamelyik tagország útlevelét, onnantól megilletik mindazok a jogok, amelyek a többi uniós polgárt.

A máltai parlament a hét elején szabta meg az állampolgárság árát 650 ezer euróban. Annak a jómódú embernek, aki a szigetország polgára akar lenni, ekkora összeget kell elhelyeznie az új nemzeti fejlesztési alapban. Ha házastársának és gyermekeinek is meg akarja szerezni az állampolgárságot, az további 25-25 ezer euróba kerül. A kormány szerint a papírok kiadása nem automatikus, alaposan megvizsgálják ki kaphat máltai útlevelet. Az állampolgárság értékesítését egy Jerseyben bejegyzett cégre, a Henley & Partnersre bízták.

Cinikus lépés

Joseph Muscat kormányfő szerint a befektetésért állampolgárságot program évente 30 millió euró bevételt hozhat az országnak. Az ellenzék azzal bírálta az intézkedést, hogy annak eredményeként Karib-tengeri offshore-paradicsommá válik a mindössze 419 ezer lakosú Málta.

Általában emelt kifogást a pénzért értékesített uniós állampolgárság ellen Inge Graessle konzervatív európai parlamenti képviselő. A német CDU küldötte szerint az ilyen üzlet cinikus, semmi köze az európai értékekhez. Ez a megjegyzés ugyanakkor várhatóan nem téríti el a gazdag külföldiekre pályázó kormányokat szándékaiktól.

Pár százezertől milliókig

Spanyolországban legkevesebb félmillió eurót ingatlanba kell fektetnie az állampolgárságot óhajtó jómódú külföldinek vagy legkevesebb kétmillió euróért államkötvényt kell vásárolnia. Magyarországon elég 250 ezer euróért állampapírt vásárolni, illetve a határokon túl élő magyaroknak csak megfelelő felmenőket és nyelvtudást kell felmutatniuk.

Cipruson állampolgárságot kaptak azok a külföldiek - főként oroszok -, akik legalább hárommillió eurót buktak azon, hogy az országot az államcsődtől megmentő uniós támogatásért cserébe megfaragták a magas bankbetéteket. A szigetország régebb óta futó programjában tízmillió euróról hárommillióra szállították le az állampolgárság árát.

Jómódból jómódba

Kifejezetten gazdag országok sem vetik meg azonban a pénzes idegeneket. Nagy-Britanniában a 2-3-5 éves helyben lakást kombinálják a helyi befektetéssel. Az utóbbi annál kisebb, minél hosszabb ideje lakik folyamatosan az országban a külföldi. A folyamatosság azt jelenti, hogy minden egymást követő 12 hónapból nem tölt hat hónapnál hosszabb időt Nagy-Britannián kívül.

Az EU európai migrációs weboldalának korábbi tudósítása szerint Hollandia hasonló program indítására készül. A külföldieknek 1,25 millió eurót kellene tartaniuk saját holland bankszámláikon Hollandia számos jelzést kapott, hogy sok gazdag kínai szeretne állampolgársághoz jutni olyan országokban, mint Kanada, az USA és Szingapúr - derül ki a tudósításból.

Új uniós polgárok* (2011, ezer fő)
Fogadó országok
Nagy-Britannia177,6
Franciaország114,6
Spanyolország114,5
Németország109,6
Küldő országok
Marokkó64,2
Törökország48,8
*nem csupán az állampolgárságot befektetésért program keretében bevándorlók
Forrás: Eurostat