Nem mindenki ragaszkodik a Valentin-nap romantikájához, sokan ugyanis az olcsó áruk között keresgélnek ajándékot kedvesüknek - derül ki a MarketWatch összeállításából. A Prosper Insights and Analytics piackutató cég az amerikai kiskereskedők alapítványának megbízásából 6300 felnőtt körében végzett felmérést, ami meglehetősen lehangoló eredményt hozott.

A megkérdezettek több mint harmada, 35 százaléka az olcsó ajánlatokat kínáló diszkontokba tér be a romantikus szerelem ünnepe előtt, további 36 százalékuk pedig csak a közeli nagyáruházig baktat el. A válaszadók maradéka - kevesebb mint ötöde - fele-fele részében egy virágboltot vagy egy ajándékboltot keres fel. A felmérésben megszólalók átlagosan 142 dollárt (közel 40 ezer forint) szánnak az idei Valentin-napi ajándékukra, ami hat százalékkal több a tavalyinál.

A virágvásárlások összehasonlítása azt az eredményt hozta, hogy az anyák egyelőre megelőzik a szeretőket. Nagyából tíz százalékkal több amerikai keresgél az interneten virágot anyák napja előtt, mint a Valentin-nap előtt - derült ki a Google keresési statisztikáinak tíz évre visszatekintő összehasonlításából.

Ezt utálják

Hosszú listát lehetne készíteni arról, mi az, amit nem szeretnek ajándékba kapni ilyenkor az emberek. Az Offers.com online áruház ezer főt kérdezett meg ezzel kapcsolatban, amelynek alapján úgy tűnik, hogy tiltólistára tehetjük a nyilvánvaló ötleteket. A válaszadók 36 százaléka utálja, ha plüssállatot kap, 31 százalékuk ki nem állhatja a szexi alsóneműt.

A negatív lista harmadik helyére az alkohol került (23 százalékos elutasítással), a negyedikre a virág (22 százalékkal) az ötödikre a csokoládé (19 százalékkal). Megjegyzendő, hogy a megkérdezettek több ajándék mellett is elhelyezhették az X-et nemtetszésük jeleként.

A Valentin-nap nem az pillanat, amikor az ajándékozó megengedheti magának, hogy olcsó János legyen - mondja Brent Shelton, egy másik internetes bolt, a FatWallet.com szóvivője. Nem elfogadhatók a bárhol kapható csokik vagy virágok, vagy a benzinkutak túlárazott butikjaiban kutyafuttában beszerzett dolgok.

Ilyesmit soha!

A MarketWatch összegyűjtött néhány olyan ajándékot, amelyek megvásárlása a legsúlyosabb hiba. Ajándékkártyát, vásárlási utalványt például vehetünk ballagásra vagy esküvőre, de nem Valentin-napra. Jó ötletnek tűnhet meglepni kedvesünket egy a kedvenc boltjába vagy vendéglőjébe szóló ajándékkártyával - mondja Howard Schaffer, az Offers.com elnökhelyettese. Ez esetben azonban ez az ajándék azt sugallja, hogy csak le akartuk tudni a dolgot, nem gondolkodtunk azon, mivel okozhatnánk neki a legnagyobb örömet.

Rossz ötlet a divatékszer, a bizsu ajándékozása is. Divatékszert olyannak érdemes vásárolni, aki hordani fogja azt, messze nem nevezhető romantikus ajándéknak - fejtegeti Ummu Bradley Thomas, egy etikett-tanácsadással foglalkozó iroda alapítója. Szóval Valentin-napra ne vegyünk gyöngyutánzatot vagy ehhez hasonló ajándékot.

A haszontalan ajándéktárgyakkal kapcsolatban nincs középút: valaki vagy szívből utálja ezeket, vagy vevő rájuk. A legrosszabb Valentin-napi ajándékok két csoportba sorolhatók: az olcsó, ízléstelen marhaságok, illetve a szintén olcsó és ízléstelen klisék közé - hangsúlyozzák még azok kereskedők is, akik ilyesmiket is árulnak boltjaikban. A szívecskés nyakkendők, hűtőmágnesek, pólók és kitűzők tipikus példái ennek.

A titok

Az erősen nem javallott ajándékok közé tartozik minden olyan dolog, ami arra utal, hogy partnerünket noszogatni szeretnénk: hozza már magát egy kicsit jobb formába. Felejtsük el a konditerembérletet, a táncórákra szóló beugrókat, a testedzéshez használatos eszközöket, a futócipőt vagy a kirándulóbakancsot, illetve minden olyasmit, ami arra szolgál, hogy kedvesünk fittebbé tegye testét. Ha partnerünk tornatanár, akkor is rossz ötlet valamilyen testnevelés-felszereléssel meglepni - mondja Schaffer.

Az Offers.com felméréséből azonban nem csupán az derült ki, hogy minek kell a tiltólistára kerülnie, hanem az is, mi a legjobb ajándék. A megkérdezettek 42 százalékának kedvenc ajándéka egy vakáció. Ha valaki valóban mély benyomást óhajt tenni kedvesére, az a legjobban teszi, ha egy hétvégi kiruccanásra szóló szállásfoglalással vagy a nyári üdülés repülőjegyeivel és szobafoglalásával áll elő - fejtegeti Schaffer. Azért az nem tanácsos, hogy júniusi nyaralást tervezzünk valakivel, akivel januárban ismerkedtünk meg.