Így vágnak vissza az oroszok a törököknek a vadászgépért

Az orosz kormány jóváhagyta az importtilalom alá eső, Törökországból származó mezőgazdasági termékeket, nyersanyagokat és élelmiszereket tartalmazó listát.
MTI, 2015. december 1. kedd, 20:40
Fotó: MTI/EPA

Az orosz kormány azért vezet be büntetőintézkedéseket Törökország ellen, mert a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében. A kedden megjelent kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek (paradicsom, hagyma, karfiol, brokkoli, uborka, citrusfélék, alma, szőlő, körte, sárgabarack, őszibarack, szilva és eper) mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem behozni Oroszországba.

Moszkva emellett felfüggeszti a kereskedelmi és gazdasági együttműködés elősegítésére létrehozott orosz-török kormányközi bizottság munkáját, a szolgáltatások szabadkereskedelméről és a befektetésekről szóló kétoldalú megállapodás előkészítését, a kereskedelmi-gazdasági, tudományos-technikai és kulturális együttműködést szabályozó, 2016 és 2020 közötti időszakot felölelő programot, valamint a közös befektetési alap létrehozásáról szóló projekt megvalósítását.

Korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét, valamint török munkavállalók alkalmazását orosz cégekben is. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztériumnak december 10-ig kell meghatároznia, hogy mely cégekre és állásokra vonatkozik ez a megszorítás.

A kormány megerősítette, hogy január 1-jétől visszaállítja a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára, emellett azonnali hatállyal súlyosan korlátozza a Törökországba irányuló turizmust. Egyebek között december 1-jétől nem engedélyezi charterjáratok üzemeltetését Törökország és Oroszország között, az orosz utazási irodáknak pedig megtiltja törökországi utak értékesítését orosz állampolgárok számára.

Az egyelőre még mindig nem világos, hogy Oroszország befagyasztja-e a legnagyobb befektetési projekteket, így a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű megépítését célzó terveket, amivel már önnön gazdasági érdekeit is veszélyeztetné. A Gazprom orosz gázipari vállalat névtelenül nyilatkozó vezetői azonban a Reuters hírügynökségnek elismerték, arra számítanak, hogy befagyasztják a Török Áramlat projektjét is.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter kedden kijelentette: még nem hoztak döntést a két projektről, így jelenleg arra számít, hogy minden megy a régi kerékvágásban. A múlt héten csütörtökön még úgy fogalmazott a miniszter, hogy a szankciók hatálya alá kerül a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu atomerőmű is.

Az idei év első tíz hónapjában Oroszország 3,06 milliárd értékben importált javakat Törökországból, az exportja viszont ennek ötszöröse, 15 milliárd dollár volt. Az importban a legnagyobb összegű tételt a paradicsom jelenti, az exportban pedig - 2,8 milliárd dolláros értékkel - a kőolaj és a kőolajtermékek. Oroszország 300,5 ezer tonna paradicsomot vásárolt Törökországból 287,9 millió dollár értékben, a 255,2 ezer tonna citrusfélék pedig 202,4 millió dollárba kerültek. Szárnyashúsból 15 millió dollárért 20,7 ezer tonnát importált Törökország.

Oleg Szafonov, az orosz állami turisztikai hivatal (Roszturizm) vezetője 10 milliárd dollárra becsülte Törökországnak az orosz turisták kieséséből származó veszteségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.02 00:36

@Warlock: nem 150 millió... a volt szovjet, ma is nagyrészt orosz befolyás alatt álló tagköztársaságokkal egész Mongóliáig, a Balti-köztársaságokig, Ukrajnáig, Egyiptomig, sőt Izraelig ahol nem a héber hanem az orosz a legelterjedtebb nyelv, összesen legalább kb. 500 millióan beszélnek oroszul.

Arról meg nem tehetek hogy folyamatosan, ok nélkül kitiltanak, ez már csak a "liberális" Lügenpresse-portálocskák szokása, hogy nem állhatják az eltérő véleményt, sőt félnek tőle mint a tűztől, ezért gátlástalanul cenzúráznak, kitiltanak, ezek a mai "liberálisok"... a szólásszabadság, a szabadságjogok elszánt harcosai ugye, akiknek mára, érvek hiányában, már csak a cenzúra maradt.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.01 23:58

@Paszkal_a_kisiparos: Szeeevasz Pluralista... Tanuld a ruszkit, világnyelv (nálad)...

Nem vitázom, hogy egy szűk 150 millió emberes nagykiterjedésű ország jó piac, sokan megszedték magukat rajtuk... Ettől még a tények tények maradnak... Már ami őket illeti.

Engem nem láttál te sehol tömegbe verődve tüntetni apám, sose járok ilyen helyekre, azt meghagyom a valódi birkáknak. A felső tízezerrel meg ne kérkedj, van aki csak magyarul és angolul tud, mégis oda kerül... (pl. jómagam)... ruszkik nélkül... érted te ezt? :-) Pluralista... miért kellett ilyen hosszú nevet felvenni, a régi jobb volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.01 22:04

@Warlock: őszintén sajnállak. Én a semmiből küzdöttem fel magam a felső tízezerbe azzal, hogy megtanultam oroszul, akkor amikor orbán még habzó szájjal skandálta hogy "ruszkik, haza!", az ostoba birka nép pedig, veled együtt, az utcán nyájakba verődve bégette hogy "EEEEEEE-UUUUU! EEEEE-UUUUU!"

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html