Így viheti szükségtelenül csődbe országát egy kormány

Hozzájárulhat Görögország összeomlásához az új kormány pénzügyminiszterének szokatlan stílusa - derül ki a Wall Street Journal (WSJ) eddig ismeretlen háttérinformációkat felsorakoztató cikkéből. Az EU íratlan szabályainak felrúgása akadályozza Athén és az országot hitelező eurótagállamok tárgyalásait.
Napi.hu, 2015. február 18. szerda, 16:11
Fotó: Reuters

Európai tisztviselők csak a fejüket ingatták, amikor Jánisz Varufakisz, az új görög kormány popsztár külsejű és sokszor ennek megfelelően viselkedő pénzügyminisztere újra és újra azt mondta újságíróknak, hogy a hatalomváltáskor egy fizetésképtelen, csődben lévő országot örököltek - kezdi háttérelemzését a Wall Street Journal (WSJ). Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke azonban továbbment a fejrázásnál.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek (eurócsoport) hétfői tanácskozásán figyelmeztette Varufakiszt, hogy már nem egyetemi professzorként szerepel a nyilvánosságban. Az államcsőddel kapcsolatos megjegyzései azzal fenyegetnek, hogy felgyorsul a betétkivonás a görög bankokból. Draghi próbálta rávenni Varufakiszt, hogy legyen óvatosabb, a meggondolatlan kommunikáció nem tesz jót a bankoknak - tudta meg a WSJ egy tisztviselőtől, aki jelen volt a hétfői tárgyaláson.

Kulturális sokk

Ez az incidens csak az egyike azoknak az eseteknek a sorában, amelyek rávilágítanak az új görög kormány, ezen belül különösen a pénzügyminiszter pimasz stílusára. Egy kulturális sokkot éltünk át - folytatta beszámolóját az EU-s tisztviselő. Tizennyolc pénzügyminiszternek látszó pénzügyminiszter ült az asztalnál egy beijedt egyetemi ember társaságában, aki soha nem volt kormánytag korábban.

A stílus miatti nézetkülönbségek - amelyek egy része lényegtelen, más része komoly - felgyorsították a hétfői tárgyalások összeomlását. A felek most az igazság pillanatára várnak, amely eldöntheti, hogy Görögország az eurózóna tagja marad vagy sem. Kér-e az athéni kormány támogatást az eurótagállamoktól elfogadva ennek feltételeit, mielőtt kifogy a pénzéből vagy sem? - ez a nagy kérdés

Az európai döntéshozók klubjában nagyon fontosak a személyes viszonyok. A problémákat ritkán oldják nyilvános vitákban, konszenzusra törekednek, miközben be kell tartaniuk az EU kacifántos szabályrendszerét is. Varufakisz, a játékelmélet szakértője ebbe a világba robbant bele. Fellépése teszteli a tűréshatárát kollégái viselkedéskultúrájának, amely szerepet játszott abban, hogy az eurózóna politikusai a válság ellenére szót tudtak érteni egymással, s így kezelni tudták a helyzetet.

Figyelj már oda, süsd meg!

Süketek párbeszéde?
A görög pénzügyminiszter nem ért egyet azokkal, akik bírálják a stílusáért. Szerinte közgazdaságtani nézeteltéréseik megvitatása helyett utalnak arra, ki hogy néz ki. Úgy kezelnek, mint egy egzotikus madarat, mivel makrogazdasági összefüggésekről beszélek - fakadt ki egy interjúban. Meglepőnek tartom, hogy egy kifinomult közgazdaság-tudományi érvelést már-már a rossz modor megnyilvánulásának tartanak.

Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter még a múlt héten szinte könyörgött görög kollégájának, hogy vegyen vissza a stílusából. Nem a fogolydilemmát mutatod be az egyetemen - jelezte Varufakisznak arra a híres játékelméleti problémára utalva, amely megmutatja, miért dönt két egyébként racionális fél amellett, hogy inkább nem működik együtt egy nehéz helyzet megoldásában, annak ellenére, hogy így mindketten rosszul járnak.

Érhető azonban, hogy az újdonsült görög politikus, aki egész eddigit életét egyetemeken töltötte, és két éve még egy olyan előadást is tartott, amelyen a híres baloldali közgazdász-filozófus, Karl Marx munkáira támaszkodva elemezte az eurózóna válságát, nehezen találja a helyét új szerepkörében.

Hétfői belépője már-már botrányos volt. Ingét nem gyűrte be a nadrágjába, nem viselt nyakkendőt, viszont az inggallérját felhajtotta. Eközben tárgyalópartnerei sötét öltönyből, vasalt ingből és nyakkendőből álló "egyenruhájukban" ültek az asztalnál. Varufakisz 20 perc késéssel érkezett, nyomában egy tévéstábbal. Éppen Mario Draghi beszélt, akit az elnöklő Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter kénytelen volt félbeszakítani, hogy - meglehetősen ingerült hangon - kiküldje a teremből a tévéseket.

Miről beszél ez?

A folytatás sem sikerült jobbra. A görög pénzügyminiszter a kiszivárgott hírek szerint hosszú mondókát vezetett elő, amely nem tartalmazott számokat vagy konkrét javaslatokat, azaz semmi olyasmi nem volt benne, amiről a jelenlévők dönthettek volna. Így aztán több-kevesebb frusztrációval vagy idegességgel fogadták a beszédet - mondta el a WSJ-nek egy jelenlévő.

Ez lehetett az alapja Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kemény nyilvános beszólásának is. Egyetlen kollégám sem érti egyelőre, hogy voltaképpen mit akarnak a görögök - fejtegette. Az sem világos, hogy ők maguk tudják-e mit akarnak - fogalmazott első sajtónyilatkozatában.

Durr bele

További "unortodox" lépés volt a görögök részéről, hogy még az ülés alatt szétosztották a zárónyilatkozat tervezetét a sajtómunkásoknak. A dokumentumot Dijsselbloem a tanácskozás előtt adta oda Varufakisznak. A szöveg szerint Görögország kérte volna az EU-IMF hitelprogram meghosszabbítását és tartotta volna magát annak bizonyos feltételihez. A bent lévők egy része még nem is olvasta a szöveget.

A záporzó twitterüzenetekből tudták meg, mi van abban, miközben nem tudták, mi folyik körülöttük. Ráadásul a görögök nem is fogadták el a nyilatkozatot. Ezzel a kavarással azonban eleve lehetetlenné tették, hogy az eurócsoport értekezletén előrehaladást érjenek el a felek és gyakorlatilag feloszlatták a tanácskozást.

Hitelmegállapodás meghosszabbítás: nem mindegy, mit ért ezen Athén
Görögország a folyamatban lévő mentőcsomag hitelmegállapodásainak meghosszabbítását kérheti, ám az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke, Valdis Dombrovskis szerdán elmondta: nem mindegy, mit ért ezen Athén. A lett politikus közölte: szeretné papíron leírva látni, hogy pontosan mit is szeretne kérni a görög kormány, addig nem tud érdemben hozzászólni ehhez a kérdéshez. A bizottság alelnöke ismételten hangsúlyozta: az eurócsoport hétfő tanácskozásán az vált világossá, hogy a pénzügyminiszterek szerint a jelenlegi kedvezményes hitelcsomagból és ahhoz kapcsolódó reformprogramból álló csomag meghosszabbítása a követendő út. Ezt az új görög kormány elutasítja, mondván: a választóktól éppen arra kaptak felhatalmazást, hogy véget vessenek a programnak.

Valdis Dombrovskis rámutatott: lehet arról tárgyalni, hogy a programban lefektetett intézkedések bármelyikét más lépésekre lehessen cserélni, de azok fiskális hatása ugyanakkora kell, hogy legyen, vagyis a program nem változhat lényegesen. A bizottság alelnöke úgy érvelt, hogy a program meghosszabbításával időt is lehetne nyerni a további tárgyalásokhoz, a programhoz rendelt keretben még van pénz, amelyhez Görögország akkor juthat hozzá, ha a megállapodást meghosszabbítják és lezárul az annak végrehajtását ellenőrizni hivatott, úgynevezett felülvizsgálat.  Dombrovskis mindazonáltal nem hagyott kétséget afelől, hogy az esetleges döntést a pénzügyminisztereknek kell meghozniuk az eurócsoportban, a bizottság pusztán előmozdítani igyekszik a megegyezést.

Arra a kérdésre, hogy mi történik majd március 1-jén, miután a program véget ér, Dombrovskis úgy válaszolt, hogy Görögország nehézségekbe ütközhet, ha pusztán piaci forrásokból óhajtja biztosítani finanszírozását. Mint mondta: a gazdasági környezet gyorsan változik, és sajnos nem a jó irányba, aggasztó tendenciákat látnak. A korábbi lett kormányfő emlékeztetett, hogy a fiskális célok nem elérhetetlenek Görögország számára, miután a tavalyit is sikerült teljesítenie. A politikus figyelmeztette Görögországot, hogy ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amelyek a program lényegét változtatnák meg.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.02.19 09:22

@Kotkodus: A francia forradalom a szélsőbaloldali csőcselék mozgalma volt. Ott született meg a liberalizmus és volt a kommunista gazdaság bölcsője: ha senkiházi is voltál jogod volt kiràlyt ölni és ugyanannyi járt neked is mint aki megszakadt a munkában.
Ezért nem tetszik az illiberalizmus és az unortodoxia a belőlük felnőtt államoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.19 09:18

A Grexit nem a görögöknek hanem a németeknek fájna a legjobban.
Varufakisz nagyon jól tudja ezt.
Ma megszavazták a görögöknek nyújtandó hitelkeretet. Emelt összeggel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.19 09:09

@kartacs: "beijedt egyetemi ember"
Hát,nem igazán úgy fest a dolog kívülről.

Igen,az EU politikusok kiszámolták milyen lapjai lehetnek ennek az"egyetemi embernek" ,abban reménykednek hogy ezt az "egyetemi ember" ,nem meri kijátszani !
Èn nem szurkolok senkinek !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2015.02.19 08:42

@matolcsy: ilyen nick-kel az lenne meglepő, ha nem ilyet írnál...

a francia forradalom után volt egy rövid időszak, amikor tudósok próbáltak kormányozni. nézz utána milyen sikerrel...

az akadémiai tudás nem minden esetben jelent politikai hatékonyságot... ez nem szürkeállomány kérdés...

abban egyetértünk, hogy varufakisz nem politikusnak való.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.02.19 07:17

Ostoba cím. Görögország sikeresen mindent elkövetett, hogy csödbe jusson. Grexit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html