Ijesztő volt az ECB elnöke

Az euró gyengült, a gazdasági bizonytalanság elől menedéket kínáló tízéves német államkötvények hozama csökkent, miután Mario Draghi, az ECB elnöke európai parlamenti meghallgatásán kijelentette, hogy az európai gazdaság gyengén kezdte 2013-at.
Komócsin Sándor, 2013. február 18. hétfő, 18:02
Fotó: Napi.hu

A halvány fogyasztói és befektetői bizalom, valamint a magán- és közszférában szükséges kiigazítások folytatódása miatt továbbra is erőtlen marad a belső kereslet, miközben az export feltételei is rosszak − indokolta várakozását az Európai Központi Bank (ECB) elnöke. A gyenge évkezdetet fokozatos kilábalás követheti, amelyhez szükség van a globális kereslet erősödésére, az ECB támogató monetáris politikájára, a pénzpiaci befektetők bizalmának további javulására és az eurótagállamok befektetéseire.

Az euró árfolyamával kapcsolatban Draghi egyértelművé tette, hogy az ECB-nek nincs árfolyamcélja, ugyanakkor a deviza értékének alakulása jelentős hatással van a növekedésre és az árstabilitásra. A pénzpiacok bizalmának erősödését látja abban, hogy a bankok a vártnál korábban törlesztik az ECB két nagy olcsóhitel-akciójában (LTRO) felvett kölcsöneiket. Ez azt jelzi, hogy jobban bíznak abban, hogy a piacon is forrásokhoz tudnak jutni. Draghi nem tart attól, hogy a pénzromlás üteme belátható időn belül gyorsulna − ez is alátámasztja az ECB enyhe monetáris politikájának folytatását.

Az alacsony kamatszinttel kapcsolatban figyelmeztetett ennek veszélyeire is − az ECB alapkamata jelenleg 0,75 százalékon áll. Az egyik hátrány, hogy csökkenti a befektetők, köztük a nyugdíjalapok hozamait, ami hosszabb távon gyengítheti a pénzügyi stabilitást. Emellett visszafogja a bankok érzékenységét a kockázatokkal szemben, így túl sok kölcsönt adhatnak kevésbé hitelképes ügyfeleknek. Végül ingatlanbefektetési buborékok felfúvódásához is vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2013.02.18 22:24

@USE: De ígérem viszek virágot au euró sírjára. Döbrögiére nem jut. A libáim árából akartam venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.18 19:38

Ezért is kitűnő helyzet az, hogy nem vagyunk euróövezeti tagok. Ellentétben Bajnai és Mesterházy kijelentéseivel szemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html