Ilyen még nem volt: kétszázezer új lakás üresen

Tovább eshetnek az amerikai ingatlanárak.
NAPI Online, 2008. március 3. hétfő, 08:50
Fotó:

Közel 200 ezer újépítésű lakóingatlan áll teljesen üresen az Egyesült Államok területén, ami legmagasabb adat a Kereskedelmi Minisztérium ezirányú statisztikai felméréseinek 1973-as kezdete óta - jelentette a Bloomberg. Becslések szerint összességében mintegy 370 ezer újépítésű ingatlant kínálnak eladásra az Egyesült Államokban, ugyanis sokan visszaléptek az aláírt szerződésektől. Ugyanakkor újabb 216 ezer otthont építenek a fejlesztők.

A lakosság számát is figyelembe véve jelenleg kritikusabb a helyzet, mint 1973-ban. Akkor 97 ezer eladó új ingatlan volt, míg az Egyesült Államok lakossága 212 millió főre rúgott. Idén januárban az el nem adott új lakások száma megközelíti a 200 ezret, pontosan 195 ezer, ám lakosság száma 303,5 millió fő, azaz messze nem nőtt akkor mértékben, mint az eladatlan újépítésű ingatlanok száma.

Számos helyen a megkezdett, de be nem fejezett fejlesztések lejjebb húzzák a már megépült házak árait, de emellett hátrányosan hatnak az egész város, vagy városnegyed bevételeire; kevesebb adó folyik be ugyanis. Egy novemberi elemzés szerint csak 10 államban - beleértve New Yorkot, Kaliforniát és Floridát is - akár 6,6 milliárd dolláros bevételt kiesést okozhatnak az abbamaradt projektek. Emellett a jövőbeni építkezéseknek helyt adó önkormányzatok kénytelenek csökkenteni többek között az engedélyezési eljárások díjait is.

Az ingatlanárak idén akár 8 százalékkal is eshetnek, de akár 26 százalékkal is zuhanhatnak 2007 harmadik negyedévében kialakult árszinthez képest. Az Egyesült Államok második legnagyobb fejlesztője, a D.R. Horton február közepén olyan akciókat rendezett, ahol 23 kaliforniai helyszínen akár 50 százalékot is engedett az ingatlanok árából.

HOZZÁSZÓLÁSOK