IMF-dicséret Lettországnak

A lett gazdaság fellendítésére irányuló program "nagyon kihívó", központjában a minél előbbi euróbevezetés áll - közölte az IMF.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 20:01

Minden intézet ugyanazt a célt követi, hogy az ország kilábaljon a válságból és visszaálljon a növekedés és prosperitás pályájára - fogalmazott Mark Griffiths, az IMF lett missziójának egyik vezetője. A talpraállási stratégia a siker bizonyos jeleit mutatja - a folyó mérleg a többlet felé mozdult el - és meglepően gyorsan működik, sokkal gyorsabban, mint ahogyan azt a program kezdetén előre lehetett látni - tette hozzá.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége a terv szerint késő októberben, novemberben vizsgálja fölül ismét Lettország programját. Az IMF-hitel következő részlete decemberben válik esedékessé.

Az IMF vezetősége csütörtökön fogadta el egy csaknem 200 millió eurós részlet kiutalását, ami tavaly december óta az első volt.

A balti ország még decemberben fordult az Európai Bizottság (EB) és a Valutaalap vezette nemzetközi csoporthoz egy 7,5 milliárd euró nagyságú stabilizációs hitel kérelmével, miután második számú bankja állami segítséget kért.

Az IMF mostani bejelentése az EB július végi, 1,2 milliárd eurós átutalását követte, ami egyúttal nagyban enyhítette a lett nemzeti valuta, a lat leértékelésére vonatkozó félelmeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK