Az európai feltörekvő országok eddig ellenállónak bizonyultak az eurózóna perifériáján megfigyelhető adósságválsággal szemben, de tovább kell folytatniuk fiskális és pénzügyi kiszolgáltatottságuk csökkentését, és növekedésüket fenntartható alapokra, például az export ágazatokra kell helyezniük - állapítja meg az IMF Európát kiveséző regionális elemzésében. Az európai térség egészében erősíteni kell a pénzügyi és gazdasági integrációt, továbbá erősebb intézményeket kell kialakítani a pénzügyi szektor esetleges válságainak kezelésre.

Európa fejlett részén az a politikusok és a gazdasági szakemberek alapvető feladata, hogy megerősítsék az üzleti szféra, illetve a lakosság bankrendszerbe vetett bizalmát. Ez az előfeltétele annak, hogy végleg lezárhassák a pénzügyi válságot. Emellett strukturális és fiskális reformokat, pénzügyi konszolidációt kell végrehajtaniuk.

A Valutaalap szerint az európai gazdaság 2,4 százalékkal bővülhet 2011-ben, majd 2,6-del 2012-ben, ezen belül a fejlett országok 1,7 és 1,9 százalékos GDP-növekedést könyvelhetnek majd el. Az idei év lesz az első, amikor a feltörekvő európai térség egyetlen országa sem szenved el gazdasági visszaesést. Az infláció 2011-ben átlag 3,8 százalék lehet, ami 2012-re három százalékra szelídül, minthogy az IMF szerint az élelmiszerek és energia gyors drágulása átmeneti folyamatnak bizonyul.