IMF: még átfogóbb szigor kell

Nem elég a bankok likviditási és tőkekövetelményi szabályozását szigorítani a Nemzetközi Valutaalap szerint, ha a cél a következő pénzügyi krízisek elkerülése – ehelyett átfogóbb, és a többi pénzügyi intézményre is kiterjedő megközelítésre van szükség.
Kasnyik Márton, 2010. október 4. hétfő, 13:16
Fotó:

A pénzügyi szektor rendszerszerű problémáit előidéző szerkezeti okok nagy részével eddig nem sikerült mit kezdeni - véli Jose Vinals, az IMF monetáris és tőkepiaci részének igazgatója. Az IMF pénzügyi jelentését bemutató Vinals szerint a bankok mellett a fedezeti alapokra, a biztosítókra és a többi pénzügyi társaságra, valamint ezek határokon átnyúló kapcsolataira is kell terjednie a szabályozásnak.

Az IMF javaslatai szerint a morális kockázat elkerülésével - tehát annak kiiktatásával, hogy a bankok előre számíthassanak állami kisegítésre, ha a túl kockázatos manővereik visszaütnének - kell biztosítani a pénzügyi szektor ellenálló képességét. Ehhez a valutaalap szerint új gazdaságpolitikai eszközök kialakítására van szükség, például az adott pénzügyi intézmény rendszer egésze szempontjából vizsgált kockázata alapján kiszabott adókra.

A jelentés vezető szerzője, Ceyla Pazarbasioglu szerint 2012-ig a világ vezető pénzügyi központjai össze tudnának hozni egy megfelelő megállapodást, ez csak a politikai akaraton múlik - a szabályozást kialakító országokban kényes kérdés a szuverenitásuk részleges feladása.

HOZZÁSZÓLÁSOK