Indul az olajháború - nagyon furcsa események történtek

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők piaci részesedésért vívott harca még csak most kezd komolyra fordulni az olajáraknak a globális pénzügyi válság kitörése óta bekövetkezett legnagyobb esése közben - vélekedik az IEA (International Energy Agency) Nemzetközi Energiaügynökség szerdán közzétett jelentésében.
MTI-Eco, 2015. május 13. szerda, 20:22
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok virágzó olajiparának kitermelésével felpumpált világpiaci túlkínálat és a lanyha kereslet együttesen mintegy 50 százalékkal szorította le tavaly június óta az olajárakat, veszélybe sodorva ezáltal a világ legnagyobb olajkitermelőinek piaci pozícióját - foglalja össze az IEA havi rendszerességgel kiadott, legfrissebb jelentésében.

Piaci részesedése megvédése érdekében azonban az OPEC az alacsonyabb olajárak ellenére sem csökkentette kitermelését. A tavaly novemberben meghozott és sokak által vitatott döntés a termelés szinten tartásáról csak gyorsította az olajárak esését, de mindenki számára egyértelművé tette, hogy a szervezetnek nem áll szándékában versenytársai kedvéért magasan tartani az árakat.

Az IEA jelentésében megállapítja, hogy az OPEC taktikája - legalábbis részben - bevált. Az Egyesült Államok palaolaj-kitermelőinél a hónapok óta tartó költségcsökkentési kényszer úgy tűnik, megállította a kitermelés növekedését.

A szervezeten kívüli más olajtermelők viszont rendületlenül folytatják kitermelés-növelő erőfeszítéseiket. Oroszország olajkitermelése például áprilisban napi 180 ezer hordóval emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Brazília olajkitermelése az első negyedévben 17 százalékkal nőtt, de Kína, Vietnam és Malajzia is fokozta termelését. Az IEA számításai szerint a kínai olajkitermelés az idén napi 100 ezer hordóval napi 4,3 millió hordóra emelkedik.

Az olajárak legutóbbi emelkedése lélegzetvételnyi szünethez juttatta ugyan az amerikai palaolaj-kitermelőket - jegyzi meg az IEA jelentése. "Korai lenne azonban azt állítani, hogy az OPEC megnyerte volna a piaci részesedésért vívott csatát. A harc igazából csak most kezdődik" - fogalmaz a dokumentum.

Az OPEC novemberi döntése arról, hogy nem csökkenti kitermelését az árak szinten tartása védelmében, valójában "csak az első lépés volt a termelési kapacitás agresszív növelését előirányzó beruházási programban" - vélkedik az IEA.

Miközben az OPEC-en kívüli olajtermelők termelési költségeik csökkentésére összpontosítanak, Kuvait, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lelőhelyfeltárási programjaikat bővítik. Irak olajtermelése 1979 óta, Irán olajkitermelése pedig 2013 júliusa óta a legmagasabb szintet érte el áprilisban.

Az IEA adatai szerint az OPEC áprilisban napi 31,2 millió hordó olajat termelt ki, a legnagyobb mennyiséget 2012 szeptembere óta, és napi 1,4 millió hordóval többet, mint 2014 áprilisában.

Az olajtermelés növelésére irányuló igyekezet szembe megy az IEA világpiaci kereslet-kínálati előrejelzésének a logikájával.

A szervezeten kívüli országok kínálatának növekedése tükrében az IEA napi 300 ezer hordóval csökkentette az OPEC-olaj iránti világpiaci keresletre vonatkozó idei előrejelzését. A prognózis szerint a világpiac az idén napi 29,2 millió hordós keresletet támaszt az OPEC-olaj iránt, lényegesen kisebbet a szervezet jelenlegi termelésénél.

A szervezeten kívüli országok termelésének idei növekedésére vonatkozó előrejelzését pedig napi 200 ezer hordóval napi 830 ezer hordóra növelte az IEA.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.05.14 12:21

Az OPEC is hasonlót művel: hagyja, hogy az USA telekürtölje a világot az ingyen palagáz mítoszával miközben szép csendben csak termelnek-termelnek rákényszerítve az oroszokat, norvégokat, kínaiakat, dél-amerikaiakat.
A palagázt már 80 dolláron sem lehet kitermelni miközben az OPEC 20 dolláron is csak termel-termel...
Igaz Atilla is hirtelen meghalt de a Római Birodalmat ő küldte a pöcegödörbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.05.14 12:15

@Mecsabesz: ...azt már réges régen legyőzte Atilla.
Otthagyta Rómát a várost amit legyőzött pusztítás nélkül mert tudta, hogy a saját mocskába fullad bele. Így végeztetett be a Római Birodalom amit Európa dicsőséges korszakának tartanak Nyugaton. Atilla még a kezeit sem volt hajlandó bepiszkítani velük. Igaz le is nézték a népét mert mindennap kimosták a ruháikat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2015.05.14 11:46

@matura: "...megintcsak ki fog fellépni, ha az USA nem?"

Ha fellép, abba mindannyian belepusztulunk. A fehér halászó sasnak egy a szerencséje, hogy tud repülni a medve elől, de mi van, ha a medve taktikát vált, s ozt a sast olyan ponton bevárja, ahol nem számit rá és lecsap a mancsával...a sárkánnyal szemben nincs szerencséje a fehér sasnak, mivel tud repülni és tüzet okádani is, mi van ha sárkány dobja oda koncnak a sast a macinak. No ebbe mind beledöglünk...A 10 szarvú vadállatról még nem beszéltem, ugye tudod ki az, annak semmi szerencséje nem lesz....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2015.05.14 11:22

Milyen alapon nyulják le a sarkkörrel határos országok a hozzájuk sose tartozó sarkköri területek kincseit, aki bírja alapon? Kína is elérkezetnnek látja az időt a t engerek gyarmatosítására mint a régi imperialisták, megintcsak ki fog fellépni, ha az USA nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2015.05.14 08:26

Rubelben fogják jegyezni az olaj és földgáz árát

http://hidfo.ru/2015/05/rubelben-fogjak-jegyezni-az-olaj-es-foldgaz-arat/

Ilyen hasonló hirt már olvastam januárban is, megfogják lépni, Kinával az élen, mert Kina törekszik a dollár helyére. Lesz itt még az 1920-as évekbelitől 1000-er nagyobb válság....:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html