Infláció Hollandiában: csökkent, de nem eléggé

Hollandiában tavaly egy százalékkal csökkent az infláció, ám továbbra is aránylag magas, derült ki a holland Központi Statisztikai Iroda (CBS) által nyilvánosságra hozott adatokból - amelyeket az euro.hu idéz.
NAPI Online, 2003. január 14. kedd, 11:48
Fotó:

2002-ben 3,5 százalékos inflációs rátát jegyeztek Hollandiában, ez kereken egy százalékkal kevesebb az egy évvel korábban jegyzett értéknél. A csökkenés dacára a pénzromlás mértéke a vártnál magasabb szinten rekedt meg. Legutóbb a 90-es évek elején jegyeztek hasonlóan magas inflációs rátát - az akkori csúcsérték 4 százalék volt.

A holland vendéglátóipar és élelmiszeripar tavaly jelentős, 6,1 százalékos áremelést hajtott végre, ráadásul a szintén nem elhanyagolható mértékű 2001-es drágulás - 5,4 százalék - után kialakult árakat kell vetítési alapnak tekinteni. A vendéglátóipart és az élelmiszer-kereskedelmet különösen az euró bevezetésekor végrehajtott indokolatlan áremelések miatt érték kemény bírálatok.

A földgáz és a villamosáram ára tavaly 6 százalékkal emelkedett Hollandiában, ám ez óriási előrelépésként értékelhető a 2000-es 14 százalékhoz és a 2001-es 15 százalékhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK