Növelni tudta előnyét Mitt Romneyvel szemben Barack Obama amerikai elnök - derült ki a Reuters/Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából. A múlt heti demokrata konvenció után a regisztrált szavazók 47 százaléka nyilatkozta azt, hogy újabb négy évet adna a demokrata jelöltnek, míg 43 százalékuk szavazna republikánus kihívójára. Volt ugyan némi vita arról, hogy a demokraták jelölőgyűlése megdobhatja-e Obama népszerűségét, ám most világosan látszik, hogy ez megtörtént - értékelte az adatokat Julia Clark, az Ipsos szakembere. Ezt a fajta népszerűség púpot szeretnék elérni a pártok a konvenciójukkal, ami hol sikerül, hol nem.

Az javulást annak ellenére zsebre tehette a regnáló elnök, hogy a hét végi munkanélküliségi statisztika a foglalkoztatás várnál gyengébb javulását mutatta és a jelöltséget elfogadó beszédét vegyes reakciók fogadták. És persze kérdés, hogy a most szerzett lendület, mekkora és meddig tart, hiszen november eleje nagyon messze van még.

Van elég esze a melóhoz

Obama egy kivételével minden részkérdésben is veri ellenfelét, aminek alapján úgy tűnik, hogy a bizalmat mérő klasszikus összehasonlításban, miszerint melyik jelölttől vennének inkább használt autót a szavazók, jelenleg az elnök vezet. A már magukat regisztráltatott szavazók fele szerint Obama jobb szónok. Csak 25 százalékuk szerint beszél jobban Romney.

Arra a kérdésre, hogy elég okos-e a jelölt az elnöki feladat ellátására a Fehér Ház jelenlegi lakója a megkérdezettek 46 százalékától kap igen választ, míg kihívója esetén csak 37 százalék ez az arány. Obama jobban szerepel tucatnyi további ismérv alapján is, köztük olyan összehasonlításokban, mint hogy ki jelenítené meg jobban Amerikát, vagy kinek az értékei helyénvalóak. Romney minden bizonnyal mormon vallásának köszönhetően csak hívő emberként hitelesebb - ebben az összehasonlításban 44-31 százalékos arányban nyert.