Intor lehetne az új világpénz

Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász új pénzügyi fogalmat vezetne be: az euródollárt, hosszú távon pedig már Kína bevonásában gondolkodik, és a dollár–euró–jüan (DEY) lehetőségét taglalja, az ideális világvaluta azonban szerinte egy minden állam által bevezetendő közös világpénz, az "intor" lehetne - írja a hétfői Népszabadság.
MTI-Eco, 2011. május 23. hétfő, 07:38
Fotó:

A lapnak nyilatkozó közgazdász, aki az euró létrejöttében is aktívan részt vett, azt tanácsolta: "amint úgy érzik, hogy egyensúlyban tudják tartani a költségvetésüket, csatlakozzanak az eurózónához". Hozzátette, hogy az eurózóna csatlakozási feltételei közül jelenleg meghatározó fontosságúnak a fiskális politikát tartja.

Mundell bízik abban, hogy az eurózóna túléli az elmúlt évek pénzügyi krízisét, és nem tartja valószínűnek, hogy a szorongatott helyzetű eurózóna-tagok kilépnének, a megoldást pedig az euró és a dollár összekapaszkodásában látja. A Mundell által javasol, a dollár és az euró közti árfolyampaktumban egy eurót az 1,2-1,6 dolláros sávban jegyeznének. Az ideális világvaluta Mundell ajánlása szerint az "intor" lehetne, vagyis az international, valamint a francia or (arany) szóból állna össze, ezzel az arany mint monetáris alap részleges rehabilitációjára is utalna - írja a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK