A kétéves hitel célja az iraki gazdasági növekedés támogatása, ezen kívül lehetővé teheti, hogy az iraki kormány 2010-re 19 százalékra, 2011-re pedig 6 százalékra szorítsa le a költségvetési hiányt.

Az állami bevételek 95 százalékáért felelnek az olajbevételek, ezért olajárak csökkenése a 2008 májusi csúcsról jelentősen felduzzasztotta a deficitet, és az egész gazdaságot lehúzta – mondta Ron van Rooden, az IMF iraki kiküldetésének vezetője.

Az IMF a kölcsön részeként 455 millió dollárt azonnal a közel-keleti ország rendelkezésére bocsát, a Világbank pedig holnap folytat tárgyalásokat számos donorral, hogy segélyekkel egészítse ki a nemzetközi hiteleket, hogy elérjék a szükséges 5 milliárd dollárt.

Rooden elmondása szerint az iraki kormánynak jelentős áldozatokat kell hoznia a hitelért: gátat kell szabnia kormányzati költekezésnek, és ösztönöznie kell a külföldi befektetéseket. Elemzők szerint Irak akár napi 12 millió hordó olajra is növelhetné termelését, jelenleg azonban csupán 2,6 millió hordót termel.