Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elszállhat az alma ára idén Lengyelországban, mert a tavalyi természeti katasztrófák megviselték a fákat, amelyek rosszul teremnek - írta a Rzeczpospolita. Ehhez jött még az idei fagy, amely meggyengítette a virágokat és megkárosította a gyümölcsöket. Vannak olyan területei az országnak, ahol egyáltalán nem is termett alma, de szilva és cseresznye sem.

Ezeken a helyeken alig lesz szüret, és nagy a valószínűsége, hogy ősszel csillagászatiak lesznek a gyümölcsárak. A termelőknek a gyenge kínálat ellenére kivételesen alacsony árakat ígértek a felvásárlók, volt, ahol csak hat groszít egy kiló almáért. Ugyanakkor májusban áprilishoz képest 18 százalékkal volt magasabb a nagykereskedelmi ár.

Az EU-ban Lengyelországban vannak a legnagyobb területű ültetvények. Mielőtt Moszkva a 2014-es ukrajnai orosz beavatkozás követő EU/USA-orosz szankcióváltás részeként betiltotta a lengyel alma importját is, Lengyelországnak 143 ezer hektár ültetvénye volt. Ennek a hatalmas piacnak az elvesztése nyomán sok szakértő arra számított, hogy zsugorodni fog a termőterület. Pont fordítva történt: 20 ezer hektárral bővültek az ültetvények.

Lehet, hogy a gyümölcsfák rossz állapota miatt kerülik el a tulajdonosok a biztosítást, de ez tovább gyengíti őket. A fő probléma azonban közvetítőkereskedelem a felvásárlásban. A piacot három nagy cég uralja, amelyeket szinte lehetetlen megkerülni. A gyümölcsárakat gyakran csak akkor ismerik meg a termelők, amikor felvásárlók jönnek a gyümölcsért, és már nem lehet alkudni.