Szijjártó Péter, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos szerdán Pekingbe utazik, ott aláírja a 20. stratégiai együttműködési megállapodást, ezúttal a magyar kormány és a kínai Huawei Technologies között. Előadást tart a Kínai Vállalatok Külföldi Befektetési Konferenciáján a magyarországi befektetési környezetről, majd tárgyal Csiang Jao-ping kínai kereskedelmi miniszterhelyettessel, valamint a Kínai Fejlesztési Bank és a Kínai Vasútépítési Vállalat (CCECC) vezetőivel a V0 Budapestet elkerülő vasúti körgyűrű finanszírozási és kivitelezési lehetőségeiről - közölte Varga Éva, a kormánybiztos sajtófőnöke. Megbeszélést folytat továbbá a kínai Eximbank vezetőivel a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséről.

Varga Éva hozzátette: az első tíz kínai befektető csütörtökön átadja a kormánybiztosnak a magyarországi letelepedési engedély iránti kérelmét. (Mint ismert, a magyar kormány lehetőséget biztosít a külföldi befektetőknak arra, hogy ha magyar kötvényt vásárolnak, letelepedési engedélyt kapnak hazánkban.)

Egyeztetések kezdődnek a Wanhua IG vezetőivel a cég további magyarországi befektetéseinek lehetőségeiről, valamint aláírnak egy hitelszerződést a Wizz Air és a kínai ICBC Bank között.

Szijjártó Péter találkozik Szung Tao kínai külügyminiszter-helyettessel, akivel többek között egyeztet a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről.