Nem maradt hatás nélkül az Európai Központi Bank (ECB) múlt csütörtöki tűzijátéka - ahogy az elemzők a bejelentéssorozatot nevezik. Az európai jegybank monetáris politikája ugyan még mindig a legszigorúbb a világ legfejlettebb tíz országának (G10) összehasonlításában, ám a várakozásoknál nagyobb lépések alaposan megmozgatták a befektetőket - derült ki a Deutsche Bank hétfői jelentéséből.

Mario Draghi a bank elnöke csütörtökön a bejelentette, hogy az alapkamat 0,25 százalékról 0,15 százalékra csökkentése mellett negatív kamatot fizetnek a kereskedelmi bankok ECB-nél tartott betéteire. Ezenfelül 400 milliárd eurós értékben hitelt kínálnak azért, hogy azt a pénzintézetek továbbadják a vállalatoknak, felfüggesztik az úgynevezett sterilizációt, azaz a kötvényvásárlások ellensúlyozását a pénzkínálatot csökkentő lépésekkel és meghosszabbítják a fix kamatozású jegybanki hitelek nyújtásának időtartamát.

Bumm!

Jim Reid a Deutche Bank stratégiája hétfőn reggel arról számolt be az ügyfeleinek küldött emailjében, hogy Draghi kétségtelenül feltornászta az eurózónás állampapírok iránti keresletet. Ennek hatására számos európai kötvénypiacon padlóra kerültek a hozamok, nem egy olyan is van, amelyen több évszázados mélypontot értek el.

A tízéves francia államkötvények hozama 1,654 százalékra esett: ilyen kicsi értékre a feljegyzések 1746-os kezdete óta nem volt példa. A hasonló spanyol papírok szintén minden idők mélypontjára zuhantak az adatgyűjtés 1789-es kezdete óta. Az olasz hozamok csak 1945-ben voltak alacsonyabbak a mostaninál. A Deutsche Bank az 1808 óta készült feljegyzések alapján számolt, ami azért jelentett gondot, mert az egységes olasz állam akkor még nem létezett, így több kisebb állam adatait kellett figyelembe vennie.

Reid a következő kommentárral látta el jelentését. Ha valaki kételkedett abban, hogy a gazdaságtörténet rendkívüli időszakát éljük át, az legyen kedves, vessen egy pillantást ezekre az összehasonlításokra.