Megnyugodhatnak a svájcifrank-hitelesek, legalábbis ami az alpesi ország monetáris politikáját illeti. A svájci jegybank (SNB) csütörtöki kamatdöntő ülésén egyrészt arról határoztak, hogy fennmarad a 0,0-0,25 százalékos alapkamatsáv, illetve továbbra is a "legnagyobb elszántsággal" kikényszerítik a tavaly szeptemberben bevezetett 1,20-as minimum frankárfolyamot az euróval szemben. Utóbbit azzal indokolják, hogy a frank továbbra is erős, egy további felértékelődés az árstabilitást fenyegetné és komoly következményekkel járna Svájc gazdaságára.

A svájci frank erősödött a kamatdöntést követően az euróhoz képest, a keresztárfolyam 1,2120 feletti szintekről 1,2090 alá került. Mivel a forint is gyengült az euróhoz viszonyítva - a jegyzés 283,50 környékére emelkedett -, a frank a hazai devizához képest szintén drágult, 234,50-re.

Ha szükséges, az SNB készen áll, hogy bármikor további intézkedéseket tegyen - hangsúlyozta Thomas Jordan, jegybankelnök. Hozzátette: az elmúlt hónapokban, ahogyan korábban is, a frank árfolyama főként a piaci résztvevők kockázatvállalási hajlandóságát tükrözte. Az ECB azon, szeptemberi bejelentése, hogy korlátlan mennyiségben vásárolna kötvényeket - bizonyos feltételek mellett - az eurózóna bajba került országaitól, mérsékelte a frankra ható felértékelődési nyomást.

A frank védelme miatt felduzzadt devizatartalék kapcsán Jordan elmondta: nem zárható ki annak lehetőségét, hogy az SNB-nek újra komolyan interveniálnia kell.

Az SNB nem változtatott inflációs prognózisán sem a szeptemberi előrejelzéshez képest. Azt feltételezve, hogy nulla százalékon marad a háromhónapos bankközi kamatláb a következő három évben, gyengülés várhat a svájci frankra a jegybank szerint. Az inflációs nyomás továbbra is minimális, az erős svájci franknak és a viszonylag kedvezőtlen globális növekedési kilátások miatt - fogalmazott Jordan. Hozzátette: a svájci termelőkapacitások nem teljes kihasználtsága is fékezi az inflációs kilátásokat, ráadásul a cégek és a háztartások stabil árszínvonalra számítanak, középtávon is.

Az SNB a gazdasági növekedés számottevő gyengülésére számít, így az idén 1 százalék körüli tempót prognosztizál, 2013-ra pedig 1-1,5 százalék közöttit.

Továbbra is jelentősek ugyanakkor a gazdaságot fenyegető lefelé mutató kockázatok. Bár az ECB intézkedései számottevően csökkentették a szélsőséges események valószínűségét az eurózónában, az adósságválság kezelésével kapcsolatban jelentősek a bizonytalanságok - fogalmaz az SNB közleménye. Azt is figyelemmel kell kísérni, hogy az USA költségvetési konszolidációja mennyiben veti vissza az Egyesült Államok növekedését. További kockázatot jelentenek a svájci ingatlanpiac növekvő egyensúlytalanságai.

Idei GDP-növekedési prognózisát 1 százalékon hagyta a svájci kormány is friss, a kamatdöntés előtt publikált előrejelzésében. Bern jövőre 1,4 helyett viszont csak 1,3, 2014-re pedig 2 százalékos GDP-emelkedést jósol.