Az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsa a betéti kamatrátát - amit a bankok jegybanknál parkoltatott forrásaira fizetnek - szintén a korábbi nulla százalékos szinten hagyta.

Elemzők a kamatdöntés előtt a jelenlegi 0,75 százalékos ráta szintentartásával számoltak.

A befektetői figyelem középpontjában most már Mario Draghi ECB-elnök 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatója lesz.

A BoE sem okozott meglepetést

Ma a brit jegybank is kamatdöntő ülést tartott. A döntés nem hozott meglepetést, a várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékon hagyta a Bank of England. A brit jegybank pénzügy-politikai testülete nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés jelenlegi 375 milliárd fontos (135 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem. Utóbbi döntés is megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak.

A 2009-ben kezdett mennyiségi enyhítési program keretét a BoE monetáris tanácsa már ötször emelte, legutóbb a tavaly júliusi kamatdöntő ülésen egészítette ki 50 milliárd fonttal, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság akkor recesszióban volt.

A tavalyi harmadik negyedévben a korábbi időszak teljesítményéhez képest erőteljes - éves összevetésben 1 százalékos - gazdasági növekedést mértek Nagy-Britanniában, ám elemzői vélemények szerint ennek fő tényezője a nyári londoni olimpiai játékokra érkező több százezer turista költési többlete volt. A brit gazdaságról azóta ismét komor - újabb recessziót valószínűsítő - előrejelzések láttak napvilágot.