Itt az újabb időjárási meglepetés

A legújabb számítógépes időjárási modellek alapján egyre határozottabban állítják a kutatók, hogy a globális felmelegedésnek szerepe van a rendkívüli időjárási jelenségekben. Ha igazolható lenne az összefüggés, akkor perelhetővé válhatnak a legnagyobb légkörszennyező cégek.
Napi.hu, 2014. december 27. szombat, 17:48
Fotó: Reuters

A globális felmelegedés minden valószínűség szerint hozzájárult ahhoz, hogy 2014 Európa legmelegebb éve legyen az 1500-as évek óta - jelentette a Financial Times. Az első becslések szerint a régió átlagos éves hőmérséklete 10,5 Celsius-fok volt, ami 0,3 százalékkal magasabb a 2007-ben elért előző csúcsnál. A tudósok valószínűségi számításokra alapozva vélik úgy, hogy az idei volt a legmelegebb év Európában az elmúlt 500 évben.

Nem egyszerű becslésről van szó, hanem számítógépes modellezésen alapuló kalkulációról. Az Oxfordi Egyetem kutatóinak koordinálásával egymástól függetlenül dolgoztak az adatok feldolgozásán brit, skandináv és ausztrál egyetemek munkatársai, akik ráadásul különböző elemzési technikákat alkalmaztak, hogy többféle módon megerősítsék a kutatási eredményeket.

Perek

Annak ellenére biztosak lehetünk benne, hogy időjárási szempontból rendkívüli éven vagyunk túl, hogy néhány nap még van szilveszterig. A bizonytalanság csak abban van, hogy a rekorddöntő melegben bizonyosan szerepet játszott-e a globális felmelegedés. A tudósok ezt egyelőre nem merik kijelenteni, bár a folyamatosan fejlődő komputeres szimulációknak köszönhetően egyre pontosabban ki tudják mutatni az összefüggést.

A környezetvédelemmel foglalkozó jogászok árgus szemekkel követik a fejleményeket, mert úgy vélik, hogy ha az összefüggés elég nagy bizonyossággal igazolható lesz, akkor ennek alapján pert lehet indítani a legtöbb üvegház hatású gázt a levegőbe bocsátó vállalatokkal szemben. Ennek vaskos kártérítések fizetése lehet a következménye.

Esélyek

Az 1900-as évek elején, mielőtt az emberi ipari tevékenységre visszavezethető globális felmelegedés veszélye megjelent volna, egy a tízezerhez volt az esélye annak, hogy olyan magas legyen az átlaghőmérséklet egy évben, mint amekkora 2014-ben volt - mondja Geert Jan van Oldenborg holland klímakutató. Ez olyan elenyésző esély, hogy még a legerősebb számítógépekkel sem modellezhető.

Az oxfordi kutatók szerint a globális felmelegedés miatt a korábbinál tízszer nagyobb az ilyen rendkívüli meleget hozó éves időjárás kialakulásának veszélye. Holland társaik 80-szoros növekedésről beszélnek beszélnek Európa esetén és számos országnál 30-szor nagyobbnak tartják rendkívül meleg évek lehetőségét. Legkevesebb 19 európai ország könyvelheti el története legmagasabb átlaghőmérsékletét hozó évét 2014-ben.

A statisztika a kutatókat látszik igazolni. A világon feljegyezett 10 legmelegebb évből kilenc a 2000 utáni másfél évtizedre esik. Az USA-ban 1911, Európában 1956 óta nem jegyeztek fel olyan évet, amely megdöntötte volna a korábbi éves hidegrekordot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ziziza, 2014.12.29 19:41

@laci_52:

Egyébként én továbbmennék, és nem csak cégeket tennék perelhetővé, hanem országokat, kormányokat is, akik nem írják alá a nemzetközi környezetvédelmi egyezményeket és nem tesznek meg mindent az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért... ezt igenis ideje lenne már szankcionálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.12.29 19:33

@ziziza: Lehet, hogy tényleg van globális felmelegedés, de még mindig nincs egyértelműen bizonyítva, hogy azt csakis az emberi tevékenység okozza, más tényezők is szerepet játszhatnak benne, ilyen alapon lehet ugyan bármelyik légszennyező céget perelni, de nem valószínű, hogy meg is büntetik.

A korábbi klímaváltozások is lehettek gyorsak például egy hatalmas vulkánkitörés vagy egy meteorit becsapódása miatt.

Egyébként is: Földünkön sok hideg terület is van, arrafelé akár jól is jöhet néhány fokos melegedés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2014.12.29 19:03

@sharapova2008:

Nem értesz semmit.
A korábbi klímaváltozások nem kevesebb, mint egy emberöltő alatt zajlottak le, hanem évszázadok, évezredek alatt. Most meg szinte 10-20 év alatt történnek gyökeres és döbbenetes változások, és a változások, szélsőségesség üteme, mértéke folyamatosan gyorsul.
Szerinted ez a föld normális üzemmenete??? Álmodjál még szépeket... aztán, ha belelógott a bilibe a kezed, talán felébredsz.
A Szahara sem 20 év alatt lett olyan, amilyen most.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sharapova2008, 2014.12.28 04:56

A földtörténet során számos klímaváltozás volt,amikor ember még nem élt a Földön... Akkor kiket bírságoltak volna meg? A felmelegedésnek számos emberen kívüli oka lehet(p. mágneses pólusok elmozdulása,a földtengely ferdeségének változása,stb.,). A Szahara valamikor dús növényzetű terület volt,ma forró,szinte növénytelen sivatag:ehhez az embernek mi köze volt? Az ipari forradalom után (1770-től) a gyárak öntották a füstöt,kormot és a széngázt,ma már ezek eltüntek vagyis a terhelés csökkent... Hogy is van ez? Ma egyes csoportoknak érdekében áll minden légköri és időjárási anomáliát az ember okozta "felmelegedésre" hárítani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kabeba, 2014.12.27 21:35

És milyen lesz 50 év múlva a Karácsony?
http://kovacsbelaabacsi.blog.hu/2014/12/25/karacsony_200
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html