A Irak területének egy részét háromhetes villámháborúban elfoglaló szunnita iszlám csoport iszlám kalifátussá nyilvánította azokat a szíriai és iraki területeket, amelyeket az ellenőrzése alatt tart. A bejelentésről szóló hanganyagot a csoport kiterjedt közösségi médiahálózatán terjesztik. A szervezet szóvivője szerin készek egy állam működtetésére: forrásokat tudnak szerezni, segélyeket tudnak osztani a szegényeknek, büntetni tudják azokat, akik szerintük bűnösök és lehetővé teszik a vallásgyakorlást.

A harcias közlemény szerint minden olyan törvény, amelyet más államok hoztak, az érintett területeken érvényüket vesztik, amint az ISIS megjelenik a helyszínen, amint az új kalifátus csapatai elfoglalják a területet. A csoport vezetője Abu Bakr Al Baghdadi egyben az új kalifátus vezetője, azaz kalifája. A MarketWatch tudósítása szerint a bejelentés üzenet az Al Kaidának is, amelyből az ISIS kivált, ugyanis megelőzve a hírhedt iszlám terrorszervezetet először deklarálja, hogy legyőzték a bagdadi kormányt és az iráni rezsimet, illetve az ellenséges muzulmánok nyugati támogatóit.

Óvatosan a becslésekkel

A CNBC riportjából ugyanakkor kiderül, hogy a "kalifátus" alapítói minden bizonnyal túlbecsülik gazdasági erejüket. Egy korábbi hír szerint ugyan az észak-iraki Moszul városának elfoglalásakor 400 millió dollárt zsákmányoltak egy bankban, ám az amerikai hírszerzés adatai szerint legfeljebb néhány millió dollárról lehet szó. Szakértők túlzásnak tartják azt az értesülést is, amely szerint az ISIS 1,4 milliárd dollárral rendelkezne.

Ha azonban lenne is ennyi pénze, az is komolytalan lenne ahhoz a feladathoz képest, amelyet egy állam működtetése jelent. Csak Irakban akkora területet foglaltak el, amelyen nyolcmillió ember él. A bagdadi kormány közel 120 milliárd dolláros éves költségvetéséből 12 milliárd dollárt, azaz havonta egymilliárdot utal át ebbe a térségbe. Ezekből fizetik ki az állami közalkalmazottak bérét, a szociális támogatásokat, a kórházak számláit és az infrastruktúrával kapcsolatos kiadásokat.

Kissé eufémisztikusnak tűnik az a megállapítás is, amely szerint az ISIS képes forrásokhoz jutni. Valójában három lehetőségük van: bankokat fosztanak ki, túszokat ejtenek, akik elengedéséért váltságdíjat követelnek, illetve adót szednek azoktól a teherautóktól, amelyek áthaladnak az ellenőrzésük alatt lévő területeken. A "kalifátus" ráadásul nem foglalt el olyan részeket, amelyek jelentős olajkincseket rejtenének, csak a szíriai terüleken van néhány kút a kezükben.