Itt az utolsó figyelmeztetés a katasztrófa elkerüléséhez

Vészjósló figyelmeztetést tett közzé egy tudóscsoport az év végén tartandó párizsi klímacsúcs előtt. A világ vezetőinek drámai döntéseket kell hozniuk ahhoz, hogy az emberiség elkerülje a légkör végzetes felmelegedését. Az intézkedések nem lennének olcsók.
Napi.hu, 2015. április 24. péntek, 16:32
Fotó: Reuters

Egy tudóscsoport felszólította a világ vezetőit, hogy az ENSZ idei párizsi klímacsúcsán fogjanak el nyolcpontos intézkedési tervet a végzetes hőmérséklet-emelkedés elkerülése érdekében - idézi a magát Earth League (Föld Szövetsége) néven említő csoport közleményét a BBC. A csoportban 17 kutatóintézet képviselteti magát a világ minden tájáról. (Csak két brit intézmény van köztük, tehát nem "brit tudósokra" hivatkozó kamuzásról van szó - a szerk.) A szakértők a decemberi értekezletben látják az utolsó esélyt a klímakatasztrófa elkerülésére.

Állításuk szerint a tudományos bizonyítékok alapján még van lehetőség a vészterhes forgatókönyvek kizárására, ám ehhez bölcs döntéseket kell hozniuk a világ vezetőinek. A legfontosabb annak megértése, hogy a föld országai ebben az ügyben abszolúte egy csónakban eveznek, nem várhatnak egymásra. A gazdagabb államoknak segíteniük kell a szegényebbeket.

Nyolc pont

A nyolc pontból az első szerint el kell érni, hogy két Celsius-foknál kisebb átlagos légköri felmelegedés fenyegesse a földet. Ennek érdekében meg kell határozni azt a szén-dioxid-kibocsátást, amelyet az emberiség a jövőben még megengedhet magának. Ez nem lehet több 1000 gigatonnánál! 2050-re el kell érni a nulla szén-dioxid-kibocsátást! Az üvegház hatású gázok kibocsátása 2020-ig még emelkedhet, de azt követően gyorsan csökkennie kell! Az éves szint az egyik különösen súlyos évben, 2011-ben közel 32 gigatonna volt.

A gazdagabb országoknak segíteniük kell a szegényebbeket a közös célok elérésében! A fejlődő országoknak külön pénzügyi támogatást kell biztosítani! Kiemelten kel támogatni a klíma kérdésével összefüggő tudományos kutatást és gazdasági innovációt! Globális stratégiát kell kidolgozni a klímaváltozással összefüggő veszteségek és károk kezelésére! Terveket kell készíteni a természetes környezet, így az erdők és az óceánok védelmére, amelyek képesek elnyelni a szén-dioxidot!

A 24. óra 60. perce

Johan Rockstrom svéd tudós, a csoport elnöke leszögezte, hogy állásfoglalásuk lényegében egy tudományos megközelítés azzal összefüggésben, hogy szerintük miről kellene szólnia a párizsi találkozónak. Hat évvel a koppenhágai találkozó kudarca után a világ kapott egy második esélyt, hogy megalapozza az emberiség jövőjét, biztonságát. Érvelésük alátámasztására a tudósok leírták azt is, milyen következményei lennének a klímaváltozásnak a tengerszint emelkedésétől kezdve a hőhullámokon és szárazságokon át az árvizekig.

Az ablak még nyitva áll, ám éppen hogy csak résnyire - fejtegette Rockstorm. Még van esély a cselekvésre, de a kétszázalékos átlagos hőmérséklet-emelkedés az abszolút maximum, ami még nem vezet katasztrofális következményekhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mercury, 2015.04.25 17:14

@Caleidos:

Jaj de divatos lett ez a "háttérhatalom" duma. Ez amolyan Jolly Joker. Konkrétumok nélküli fantazmagória.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.04.24 17:23

A háttérhatalom céljával egyetértek, mivel az végső soron a természet megóvására irányul, más értelme úgy sem lenne. De feleslegesnek tűnik összehordani egy csomó hazugságot, hogy az embereknek eladják a tervüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.04.24 17:20

A háttérhatalom meséje az emberiségnek.

,,Vészjósló figyelmeztetést tett közzé egy tudóscsoport az év végén tartandó párizsi klímacsúcs előtt.?

Kikből áll ez a tudóscsoport?

,,Egy tudóscsoport felszólította a világ vezetőit, hogy az ENSZ idei párizsi klímacsúcsán fogjanak el nyolcpontos intézkedési tervet...?
Tehát az ,,egy tudóscsoport? mindjárt ki is dolgozta az intézkedési tervet. Gondolom, hogyha csak magán szorgalomból dolgozták volna ki a tudósok a tervet, senkit sem érdekelne. Ha pedig felhatalmazás alapján készítették az intézkedési tervet (vitatható hogy a tudósok készítették volna), akkor miért nem az őket felhatalmazók hirdetik a saját tervüket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html