A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Tovább erősítheti a japán kormány elszántságát gazdaságösztönző programja megindítására (Napi Gazdaság, 2012. december 28.), hogy az ipari termelés novemberben 1,7 százalékkal zsugorodott októberhez képest, ami felülmúlja a Bloomberg által megkérdezett szakértők legpesszimistább prognózisát is. A szezonálisan kiigazított ipari termelési index 86,4 pontra, 2011 áprilisa − azaz a 2011. márciusi földrengést követő időszak − óta nem látott mélypontra zuhant. Folytatódik a defláció: a fogyasztói árak az elmúlt év utolsó előtti hónapjában 0,1 százalékkal maradtak el a 2011. novemberitől. A kiskereskedelmi értékesítés stagnált, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékon állt.

Bizonyára a gazdaságösztönzés részének tekinti a tokiói kormány, hogy − zárójelbe téve a biztonsági aggodalmakat − szabad utat nyit a fukusimai atomerőmű katasztrófája óta leállított nukleáris erőművek újraindításának. Elemzők szerint minden fiskális költekezést és monetáris enyhítést hatástalanná tehet, ha a felpörgő termelés miatt megugrana az importált kőolaj ára, amit részben az ország áramellátásának harmadát biztosító atomerőművek csatasorba állításával lehet megelőzni.

Motegi Tosimitszu gazdasági miniszter bejelentése szerint minden reaktort üzembe lehet helyezni, amely megkapja a hatósági engedélyt. Az előző kormány a baleset után elrendelte az összes erőmű leállítását, majd idén nyár elején a megugró energiaigényre számítva engedélyezte két blokk beindítását. Motegi azt is kijelentette, hogy nem zárják be az elhasznált fűtőelemek újrahasznosításával foglalkozó üzemet, amely a Japán északi részén lévő Rokkasóban, egy különösen földrengésveszélyes helyen működik.