Japánt is elérte a hitelválság

Holnap a kamat tartásáról dönthet a japán jegybank, ám a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist lefelé módosíthatja.
NAPI, 2007. október 30. kedd, 08:51
Fotó:

Szakértők szerint a japán jegybank (BoJ) holnapi ülésén nem változtat a 0,5 százalékon álló alapkamaton, esedékes féléves előrejelzésében pedig a korábbinál lassúbb gazdasági növekedést vár, és arra számít, hogy a fogyasztói árak alig emelkednek, sőt fennáll a defláció veszélye.

A BoJ korábban 2,1 százalékos növekedést prognosztizált a március 31-éig tartó pénzügyi évre. Elemzők mindezek miatt 2008 márciusa előtt nem várnak további kamatemelést. A legnagyobb japán bank, a Mitsubishi UFJ Financial Group ugyancsak tegnap közölte, hogy a jelzálogpiaci válság miatt előreláthatóan a korábban előre jelzett összeg több hatszorosát, 30 milliárd jent (260 millió dollár) kell leírnia a jelzálogpiaccal kapcsolatos befektetéseinek értékéből.

Európa legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, a svájci UBS AG ugyancsak elismerte, hogy a vártnál nagyobb leírásra kényszerül a harmadik negyedévben.

HOZZÁSZÓLÁSOK