A program lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy módosítsák a már megkötött jelzáloghitel-szerződéseket is. A program pénzügyi ösztönzőket is tartalmaz a hitelezőknek arra, hogy módosítsák az elsőhelyi jelzálogkölcsönöket, és a másodhelyi zálogjogot.

Az Obama adminisztráció már februárban bejelentette, hogy segítséget nyújt a bajba került jelzáloghiteleseknek. Ezek után a kilakoltatás rémével szembenéző amerikaiak otthonaikban maradhatnak, mivel a terv segítségével a kölcsökök refinanszírozhatóak, illetve a törlesztőrészletek mérsékelhetőek lesznek.

A pénzügy minden egyes, a feltételeknek megfelelően módosított szerződés után 1000 dollárt utal át a hitelezőnek, és további sikerdíj, illetve ösztönzők járhatnak az ügyfelek programban maradása esetén.

A havi törlesztőrészlet csökkentéséhez is hozzájárul a kormány, ennek azonban az a feltétele, hogy a hitelező csökkentse 38 százalékra az ügyfél lakáscélú DTI-mutatóját (adósság/bevétel); ebben az esetben további 7 százalékponttal mérsékli az állam a DTI-mutatót.

A terv lehetővé teszi az adósoknak, hogy akár 105 százalékos hitelfedezeti rátával is refinanszírozhassanak, ami jóval nagyobb a nomális 80 százalékos szintnél. Számos lakástulajdonos a korábbi feltételek között nemigen tudná refinanszírozni kölcsönüket, mivel az általános ingatlanpiaci áresés miatt a hitelfedezeti ráta 80 százalék fölé emelkedett.

A program rendelkezésére 75 milliárd dollár áll, és különböző értékhatárokat húz meg részt vevők számára. Az egyszemélyes háztartások legfeljebb 729 750, a kétszemélyesek legfeljebb 934 200, a négyszemélyesek pedig 1 403 000 dolláros jelzáloghiteleiket módosíthatják a program segítségével.

A szabályozók szerint a program mindenképpen vonzóbb alternatívát fog jelenteni a végrehajtásokkal szemben. A hitelezőknek 2009 végéig kell jelentkezniük a minisztériumnál ahhoz, hogy a program részesévé váljanak.