Jó adat jött Németországból

Az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt januárban a német feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI), a mutató januári előzetes értéke azonban továbbra is a gazdasági aktivitás zsugorodását jelzi - közölte csütörtökön a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.
MTI-Eco, 2013. január 24. csütörtök, 09:52
Fotó: Napi.hu

A feldolgozóipari BMI 48,8 pontra, 11 hónapos csúcsra emelkedett a decemberi 46,0 pontról. A szolgáltatási ágazatban a mutató értéke 55,3 pontra nőtt az előző havi 52,0 pontról. Az összetett BMI így 53,6 pontra ugrott a decemberi 50,3 pontról. Elemzők 46,8 pontos feldolgozóipari és 51,9 pontos szolgáltatási mutatót vártak. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A német magánszektor nagyobb sebességre kapcsolt januárban, és a kibocsátás olyan mértékben nőtt, hogy hamar képes lesz behozni az előző év negyedik negyedévében kiesett volument - értékelt Tim Moore, a Markit vezető elemzője. A növekedést elsősorban a szolgáltatási szektorok mozgatták, de a gazdaság állapota szempontjából pozitív üzenet az is, hogy a feldolgozóipari kibocsátás újra bővült - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK