Jó hír a jenhiteleseknek

Nincs meglepetés, Japánban maradt a 0,5 százalékos alapkamat.
NAPI Online, 2008. május 20. kedd, 09:21
Fotó:

A japán jegybank kedden egyhangú döntéssel változatlan szinten, 0,5 százalékon hagyta az alapkamatot - jelentette az MTI. A döntés megfelelt a szakértői várakozásoknak, miután Japánban aggodalmat okoz a globális gazdaság növekedésének a mérséklődése, márpedig a szigetország gazdasága, amely a világ második legerősebbjének számít, jelentősen függ az exporttól.

Megfigyelők szerint a japán jegybank a következő egy évben sem változtat a kamatszinten, hacsak nem következik be váratlan kedvezőtlen fordulat a gazdaságban.

Az idei első negyedévben a japán gazdaság a vártnál nagyobb ütemben, 3,3 százalékkal erősödött éves szinten. A szakértők attól tartanak, hogy a japán gazdaság húzóerejét adó export bővülése mérséklődhet, ha lassul a globális gazdasági növekedés.

Japánban gyakorlatilag nulla kamatszint volt 1999-től 2006 júliusáig, amikor az alapkamatot 0,25 százalékra emelték. A Lehman Brothers azzal számol, hogy a világgazdasági növekedés nem gyengül olyan mértékben, hogy emiatt ismét kamatot kelljen csökkenteni Japánban.

HOZZÁSZÓLÁSOK