Jó hír az OTP-nek - pozitív kilátások Ukrajnának

Negatívról egyből pozitívra javította az ukrán szuverén adósbesorolás kilátását az S&P a megtett strukturális reformokra hivatkozva.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 13:31
Fotó:

Az ország két- és többrétegű támogatását számba véve az S&P felülvizsgálta az ország hosszú távú besorolásának kilátását és negatívról pozitívra módosította - áll az indoklásban. A rövid- és hosszútávú szuverén hitelbesorolás ugyanakkor változatlanul a CCC+ maradt, ami továbbra is meglehetősen nagy rizikót jelent.

Ukrajna az utóbbi időben fejlődést ért el a költségvetési és pénzügyi szektor strukturális reformjai terén, teljesítve a Nemzetközi Valutaalappal kötött 16 milliárd dolláros rendelkezésre állási program feltételeit. Ennek köszönhetően az ország a héten a csomag harmadik, 3,2 milliárd dolláros részletéhez is hozzájutott - áll a Standard & Poors közleményében.

Miután az IMF-kölcsönnek immár több mint 60 százaléka felhasználható Ukrajna számára, a kormány képes volt a GDP több mint 5 százalékának megfelelő tőkeinjekciót adni a pénzügyi szektornak, miközben az idei GDP-arányos költségvetési hiány-célszám 0-ról 6 százalékra emelkedett - áll az S&P közleményében.

Az erős és folytatódó banki intézkedések növelték a betésekek bizalmát is. Mindemellett a politikai és gazdasági kockázatok továbbra is fennálnak a 2010-es elnöki választások előtt. A pénzügyi rendszer jövőbeli tőkeigénye pedig továbbra is roppant érzékeny lesz a gazdasági teljesítményre - fogalmaz a Standard & Poors.

HOZZÁSZÓLÁSOK