Az amerikai cégek tervezett elbocsátások száma augusztusban 34,8 ezer volt, ami 55 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit - derül ki a Challenger, Gray & Christmas Inc. felméréséből. A múlt havi adat 2000 júniusa óta a legalacsonyabbnak számít.

A jelentés publikálása után nem változtak lényegesen a tengerentúli futures indexek egy százalék körüli többletei.

A társaság vezérigazgatója úgy kommentálta a statisztikát, hogy bár a gazdaság talpraállása megtorpanhat, ám nem valószínű, hogy bármilyen stagnálás hirtelen és tömeges elbocsátásokhoz vezetne. A lassuló helyreállás ugyanakkor a foglalkoztatás bővülésének további késésével járhat - tette hozzá.

A jelentés szerint a vállalatok a júliusi 8,1 ezer után 14,1 ezer főt terveztek felvenni - itt a szórakoztató- és szabadidőipar vitt a prímet, 4,6 ezer állással.

A piac a héten a további amerikai munkaerőpiaci adatokra is igen kíváncsi lesz. A Bloomberg által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a washingtoni munkaügyi minisztérium arról számol majd be, hogy a magánszektor cégei 42 ezerrel több dolgozót foglalkoztattak, miközben az összes munkahely száma 100 ezerrel csökkenhetett.