A Markit intézet beszerzési menedzser indexe a szolgáltatásoknál 58,6 pontra nőtt az októberi 56 pontról Németországban - ez a legmagasabb érték 2007 augusztusa óta. A feldolgozóipar indexe 58,9 pontra emelkedett az egy hónappal ezelőtti 56,6 pontról.

Ugyan továbbra is a feldolgozóipar hajtja a német exportot, azonban a szolgáltatási index növekedése arra enged következtetni, hogy a belső fogyasztás egyre komolyabban járul hozzá a növekedéshez. Ez utóbbi hatása már megjelent a munkaerőpiacon is, az állástalanok aránya 18 éves rekordszintre csökkent októberben.

A feldolgozóipari export hatására a második negyedévben 2,2 százalékkal bővült a gazdaság, ám a szakértők többsége arra számít, hogy az ütem lassulni fog az év vége felé. Ám a szolgáltatási szektor kiemelkedő teljesítménye megcáfolhatja ezt, és a német gazdaság az eurózónához képest akár kétszer gyorsabban bővülhet az utolsó három hónapban - véli a Markit intézet vezető elemzője.

A harmadik negyedévben 0,7 százalékkal bővült a német gazdaság az előző három hónaphoz képest, ez 0,8-0,9 százalékra gyorsulhat az utolsó negyedévre.