Jó hír jött Németországból

Javult az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe júniusban, miután a német cégek jóval elégedettebben nyilatkoztak üzleti helyzetükről, és optimistábbak a kilátásokat illetően.
MTI-Eco, 2016. június 24. péntek, 11:28
Fotó: Reuters

Az intézet szigorú publikációs rend szerint meghatározott napokon teszi közzé felméréseit, ezért a csütörtöki brit népszavazás eredményének hatása ebben a mostani összefoglalóban még nem jelenhetett meg. Az intézet pénteken kiadott jelentése szerint az üzleti hangulatindex 108,7 pontra emelkedett a májusi 107,8 pontról. Elemzők rosszabb adatot, 107,5 pontot vártak.

Az index aktuális gazdasági környezetet számszerűsítő almutatója 114,5 pontra nőtt az előző havi 114,2 pontról. Elemzők 114,0 pontra számítottak. A jövőbeni várakozásokat mérő almutató a májusi 101,7 pontról 103,1 pontra emelkedett, míg elemzők 101,2 pontot vártak.

A feldolgozóipar egészét tekintve már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett az üzleti hangulatindex. A feldolgozóipari vállalatok kedvezőbbnek tartják az aktuális gazdasági környezetet, és arra számítanak, hogy a közeljövőben még inkább lendületet vesz a termelés.

Az építőiparban 3,5 pontról 4,7 pontra - huszonöt éves csúcsra - emelkedett az üzleti hangulatindex értéke. A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy hétezer gazdasági szereplő bevonásával üzleti hangulatindexét.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet a hét elején hozta nyilvánosságra júniusi üzleti hangulatindexét, amely a vártnál ugyancsak kedvezőbben alakult. A német pénzügyi elemzők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató hangulatindex 19,2 pontra emelkedett a májusi 6,4 pontról. Az aktuális állapotot tükröző index értéke 53,1 pontról 54,5 pontra emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK