Jobb bőrben az eurózóna

A piaci várakozást meghaladó mértékben javult a szolgáltatások és a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban az euróövezetben - derült ki a Markit Economics londoni piackutató cég szerdán közölt előzetes mutatóiból.
Inforádió, 2014. április 23. szerda, 11:39
Fotó: Reuters

A közös európai pénzt használó 18 ország összesített szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,1 pont lett a még nem végleges adat szerint. Márciusban 52,2 pont volt, az elemzők csekély gyorsulást, 52,4 pontot vártak.

A feldolgozóipari BMI 53,3 pontra nőtt a márciusi 53 pontról. A piac változatlan értéket, 53 pontot várt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari BMI-t is magába foglaló összetett mutató 54 pontra nőtt a márciusi 53,1 pontról, ez hároméves csúcs. Az elemzők itt is stagnálást vártak.

"Igen bátorítónak" nevezte a friss adatsort a Markit vezető közgazdásza. Chris Williamson elmondta: ha ez a trend folytatódik, akár 0,5 százalékos is lehet az euróövezet összesített hazai össztermékének (GDP) növekedése negyedéves összehasonlításban.

Az eurózóna legerősebb gazdasága, a német továbbra is kiemelkedik. Az előzetes adatok szerint a piaci várakozást meghaladó mértékben gyorsult a német szolgáltatóipar és a feldolgozóipar növekedése is. Az előbbit mérő BMI 54,2 pontra nőtt 53,7 pontról, az utóbbit jelző mutató 55 pontra 53 pontról az előzetes adat szerint.

Az övezet többi tagállama is viszonylag jól teljesített, kivéve Franciaországot, ahol tovább csökkent mindkét BMI, és már csak hajszállal van a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pont fölött.

A szakértők szerint derűlátásra ad okot, hogy pozitívak a távolabbi kilátások. "Ez a növekedési ütem kitarthat májusban és valószínűleg júniusban is" - mondta Chris Williamson, a Markit piackutató közgazdásza.

HOZZÁSZÓLÁSOK